Rainer Kattel Kas see on Venemaa lõpu algus? (8)

Rainer Kattel
, kolumnist
Copy
Londoni Ülikooli Kolledži ja TTÜ professor Rainer Kattel.
Londoni Ülikooli Kolledži ja TTÜ professor Rainer Kattel. Foto: Elaine Perks

Soov, et Venemaa mitte ainult ei kaotaks sõda Ukrainas, vaid selle tulemusena ka oluliselt nõrgeneks, on Venemaa viimase kümmekonna aasta agressiivse käitumise ning eriti sõjakuritegude taustal täiesti mõistetav ja mõistlik, kirjutab kolumnist Rainer Kattel. 

Möödunud nädalal algas Ukraina sõjas uus faas. NATO ja mitu teist Ukrainat toetavat riiki moodustasid nn konsultatiivse grupi Ukraina kaitseks. Selle grupi nimi võib kõlada üsna magedalt, ometi on nii järgnenud sõnad kui ka teod olnud palju kõnekamad.

​Suurbritannia välisminister Liz Truss väitis, et Ukraina ei pea mitte ainult sõda võitma, vaid tagasi vallutama ka annekteeritud territooriumi, sealhulgas Krimmi. Saksamaa otsustas saata Ukrainale raskerelvastust ning on samas vähendanud majandusminister Robert Habecki sõnul oma sõltuvust Venemaa gaasist paari kuu jooksul 10 protsendini (aasta alguses oli see 30 protsenti). USA kaitseminister Lloyd Austin läks ilmselt kõige kaugemale oma arvamusega, et sõja tulemusena peab Venemaa olema alaliselt nõrgendatud. Seega ei piisaks enam ainult režiimi vahetusest, sest NATO-le ja tema liitlastele tundub vähetõenäoline, et kahekümne aasta jooksul ehitatud režiimi vahetus tooks üleöö oluliselt teisiti meelestatud Vene valitsuse. Venemaa sõjaline ja majanduslik tähendus peab sõja tulemusena oluliselt vähenema, et vältida samasuguseid agressioone naaberriikide suhtes järgmistel aastakümnetel.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles