Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

RAINER SAKS Venemaa rakendab praegu Ukraina alistamiseks kolmetasandilist strateegiat (2)

Copy
Julgeolekuekspert Rainer Saks.
Julgeolekuekspert Rainer Saks. Foto: Sander Ilvest

Prantsusmaa president tuletas meelde, et ta ei ole muutnud oma seisukohta ning arvab jätkuvalt, et vajadusel tuleb lääneriikide väed Ukrainasse viia, kirjutab julgeolekuekspert Rainer Saks.

Peagi on Pariisi saabumas Hiina RV president ning ka tema peab olema veendunud, et Venemaal ei õnnestu seda sõda võita. Enne seda visiiti on Ukraina välisminister võtnud uuesti üles Rahukonverentsi teema Šveitsis ning rõhutab, kui oluline on, et Venemaa selle esimesel kogunemisel ei osale. Ka Šveitsi välisministeerium teatas, et esimesele kohtumisele Venemaad ei kutsutud, kuna Venemaa ise olevat korduvalt teatanud, et ei ole huvitatud sellisel kohtumisel osalemisest. Samas on Šveitsi ministeeriumi hinnangul ilma Venemaata rahuprotsess võimatu. Olukorras, kus Vene armee on saavutanud mõned taktikalised võidud, ei ole Venemaa juht kindlasti huvitatud rahuprotsessi käivitamisest ja kindlasti mitte Ukrainaga võrdsel positsioonil.

Kuigi Venemaal ei ole õnnestunud suuremat pealetungi käivitada, on Venemaa juhtide viimaste kuude sõnavõttude põhjal selge, et oodatakse suuremat edu rindel. Arvestades ka Venemaa kõrgemate ametnike sõnavõtte rahukonverentsi teemadel, võib olla kindel, et ikka veel loodetakse Ukrainale peale suruda alistumisleping. On kindel, et Venemaa töötab selle nimel, et rahukonverents Šveitsis ei toimuks, või siis üritab seda vähemalt marginaliseerida. Hiina RV pigem toetab Venemaad selles protsessis, kuid näis, millise avaliku positsiooni Hiina RV selles küsimuses võtab.

Tagasi üles