Jüri Reinvere Lääne ühiskond on nagu halb abielu: koos olla ei taheta, kuid lahku minna ka ei saa (28)

Jüri Reinvere
, helilooja
Copy
1. mai meeleavaldus Berliinis.
1. mai meeleavaldus Berliinis. Foto: Ebrahim Noroozi

Saksamaal ja Rootsis on paljudel inimestel usk, et oma maailmavaate ja ideoloogia pealesurumisega muutub kogu planeet nagu võluväel, kirjutab helilooja Jüri Reinvere.

Saksamaal ehmatas vanemat põlvkonda äsja avaldatud uuringute tulemus: noorsugu ei usu enam tulevikku, vähemalt mitte heasse tulevikku. Üle poole ei usu, et neil on võimalik hankida elu jooksul talutav elamispind, ükskõik, kas ostes või üürides. 60 protsenti noorsoost on kindel, et neil tuleb elus reaalselt kokku puutuda sõjaga. Üle kahe kolmandiku oli kindel, et lähemas või kaugemas tulevikus seisab ees majanduslik kollaps, millest enam ei toibuta.

Seda olukorda on juba ammu ja väga meisterlikult ära kasutanud parempopulistlikud hoovused, kellel on piiramatud oskused klammerdada noorsugu aina uute ja uute sotsiaalmeediarakenduste külge. Nad levitavad oma ideoloogiat kas varjatult või varjamatult koos mõne kassivideoga. Vasakliberaalne poliitika on laias laastus hämmingus parempoolsuse massilise kasvu üle, kuid midagi muuta või ette võtta justkui ka ei oska.

Kommentaarid (28)
Copy
Tagasi üles