Postimees 1991. aastal: Toompeal lõhkes pomm

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Plahvatus Toompeal 1991.
Plahvatus Toompeal 1991. Foto: Peeter Langovits

Üleeile õhtul kell kümme plahvatas pomm Eesti Kodukaitse peakorteris Tallinnas. Maja, milles Kodukaitse ja Eesti Piirikaitse Amet koos Eesti Hinnaametiga asuvad, on arhitektuurimälestis 18. sajandist (Komandandi maja) ning on Toompeale ülesviiva tee ääres, otse ajutiste barrikaadide taga.

Kodukaitse algataja, Eesti Piirikaitse Ameti peadirektor Andrus Öövel arvas eile pärastlõunal: kuigi pomm oli suure lõhkejõuga ning pööras maja üsna pahupidi, ei jää Eesti Piirikaitse Ameti töö sellepärast seisma. Eile õhtuks oli taastatud side ka piiriteenistuste vahel.

Üleeilse plahvatuse võimalikkust uurides sai selgeks, et nii piirikaitse amet kui ka kodukaitse olid liialt avatud. Päeval käis sellest majast läbi vähemalt pool tuhat inimest. Pomm olevat ilmselt asetatud koridoris paiknenud toolide alla.

Üleeile õhtul oli peakorteris valves kaks meest, ülemaks 59-aastane Edgar Ääro. «Vaatasin «Aktuaalset kaamerat». Pärast seda lülitasin teleri välja. Plahvatus oli täpselt lipu langetamise signatuuri ajal. Plahvatuse hetkel suutsin aru saada, et midagi lendab ja jõudsin käed kaitseks ette panna. Kokkuvõttes peab ütlema, et plahvatus näitab selle korraldajate nõrkust. Kui demokraatlikult kuidagi ei saa, võetakse kasutusele terroristlikud võtted. Selliste vahenditega meid ei demoraliseeri.»

11.07.1991

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles