MEELIS OIDSALU Vene hübriidründed on Eestit tugevdanud (1)

Meelis Oidsalu
, Fookuse «Võimu ja julgeoleku» toimetaja
Copy
Fookuse «Võimu ja julgeoleku» toimetaja Meelis Oidsalu.
Fookuse «Võimu ja julgeoleku» toimetaja Meelis Oidsalu. Foto: Mihkel Maripuu

Eesti-Vene hübriidsõda on käinud viimased 30 aastat. See algas 1993. aastal ebaseadusliku eraldumisreferendumi korraldamisega Ida-Virumaal ning jätkus 1995. aastal Eesti suhtes kehtestatud topelttollidega. Ka järgnevad arvukad Vene hübriidründed on Eestit ainult tugevamaks teinud, leiab toimetaja Meelis Oidsalu.

NATO peasekretär Jens Stoltenberg avaldas 2. mail muret Venemaa üha intensiivistuvate hübriidrünnete pärast alliansi territooriumil. Teema on taas aktuaalne ka Eestis, seda seoses lennufirma Finnair otsusega lõpetada lennud Tartusse Venemaalt lähtuvate GPSi-segajate tõttu. Sama probleem kimbutas mõni aasta tagasi ja Ida-Soome regionaalseid lennuvälju.

Eksperdid ütlevad, et segamine võib olla tingitud mitmest asjaolust, muu hulgas Venemaa hirmust Ukraina droonirünnakute ees. Aga sarnast meedet kasutas Venemaa juba 2017. aastal Norras ja seda NATO õppuste ajal, ning siis polnud kiusajal mingit põhjust ise rünnakuid karta. Lennuohutust selline meede vahetult ei mõjuta, aga nagu näha, on see antud juhul mõjutanud Tartu inimeste regionaalset mobiilsust.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles