RAIVO VARE Vana geopoliitika on tagasi. Eestile on see paraku eriti ohtlik (11)

Raivo Vare
, vaatleja
Copy
Raivo Vare
Raivo Vare Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Teise ilmasõja järgne suhteliselt rahulik arenguperiood Euroopas on lõppenud. Eesti jaoks jäi selle viljade maitsmiseks lihtsalt vähe aega, kirjutab Raivo Vare.

Kes meist ei teaks Carl von Clausewitzi, kuulsa Saksa sõjateoreetiku klassikalist ütlust, et sõda on poliitika jätkamine teiste vahenditega. Vahepeal küll arvati nii meil kui mujal, eelkõige just Euroopas puhkenud 20. sajandi kahe jubeda maailmasõja kogemuse pinnalt, et poliitikat tuleb ja ka saab teha teisiti. Kuid paraku on nüüdseks taas selgumas, et see pole kaugeltki nii eelkõige meie naaberriigi tõttu.

Teise ilmasõja järgne suhteliselt rahulik arenguperiood Euroopas on lõppenud. Eesti jaoks jäi selle viljade maitsmiseks lihtsalt vähe aega. Pealekauba oleks selle lõpp võinud meie jaoks kujuneda palju hullemaks, kui meil poleks vahepeal õnnestunud taasvabanemise järel kiirelt integreeruda rahvusvaheliste heaoluühiskonna võtmeorganisatsioonide ridadesse. Pean silmas eelkõige Euroopa Liitu, millesse kuulumise 20. aastapäeva me tänavu tähistame.

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles