Argo Ideon: krokodillid ekspordiks

Argo Ideon
, poliitika- ja majandusanalüütik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Argo Ideon
Argo Ideon Foto: Toomas Huik

Keskerakonna juht Edgar Savisaar tavatseb arvata, et kohalikud meediakanalid suhtuvad valitsusjuht Andrus Ansipisse ülearu heasoovlikult ja leebelt.

Soovitan talle aga lugemiseks väljaandes European Voice hiljuti avaldatud artiklit Eesti peaministri kohta. Mullu kevadel, räägib too lugu, läks Ansip avalikult tülli rahandusminister Ivari Padariga. «Ta vallandas Padari ja kaks muud ministrit, kaotades sellega enamuse parlamendis, võttis suure osa Padari tööst enda peale ja valmistas ette drastilised kulukärped.»

Eestist, kirjutab European Voice, on saanud umbes nagu verstapost vähem rahandusdistsipliini hoidvatele Euroopa maadele, kellest pole puudus. «Suur osa tunnustusest peaks sel puhul kuuluma Ansipile.»

Sügavamalt toda kirjutist lahkamata peab ütlema, et Eesti peaministrile kõlav kiidulaul võtab piinlikud mõõtmed – lõppjäreldus kõlab muide selliselt: «Tal [peaminister Ansipil] on hea võimalus püstitada ametispüsimise kestvusrekord, mis võib jääda Eesti ajalooraamatutesse põlvkondadeks.»

Tähenduslikum võib olla aga hoopis tõik, et Ansipil näib praegu tõesti olevat potentsiaali kerkida Euroopa meedias mõneks eetriminutiks tähtpoliitiku rolli. Vankumatu peaminister usinast väikeriigist, kes on suutnud hoida eelarvekulud kontrolli all, teha ära valusad otsused ja taastamas majandust – niisugune võib see narratiiv lühidalt välja näha.

Küsimus polegi ju õigupoolest Ansipis, vaid asjaolus, et seda tüüpi tegelase järele on Euroopa ajakirjanduspildis kõrgendatud nõudlus. Otsitakse meeleheitlikult kedagi, kelle toimetamist vastandada Kreeka-sarnasele asjaajamisele, mis viib riigirahanduse otse pankrotisohu. Ning selle tähelennu päästikuks võib osutuda kas või järgmise nädala teisipäeval oodatav Euroopa Komisjoni raport Eesti eurovalmiduse kohta.

Juhul kui komisjoni ja ka Euroopa Keskpanga seisukohad on meile enam-vähem soodsad, võib Ansipi ukse taha Toompeal koguneda kaamerate ja mikrofonidega järjekord, kes sellist European Voice’is kirjeldatud supermeest tahaksid miljoneile inimestele näidata.

Patriootiliselt mõeldes oleks ju väga hea, kui Eesti pääseb mõne positiivse sündmuse abil meile sõbralikes maades telepurgi kaudu otse inimeste kodudesse. Kui niisugune asi aga peaks juhtuma, siis tahaks ka loota, et Ansip, rahandusminister Ligi ja mõned muud kolleegid torkavad siiski vahelduseks pea külmaveeämbrisse.

Kõiketeadev, küsijaid paikapanev ja igasugust kahtlust välistav stiil ei ole Euroopas nii hea ekspordiartikkel kui oskus krokodillina defitsiiti vähendada.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles