Juhtkiri: töötud noored olgu erilise tähelepanu all

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Töötus suurenes veelgi.
Töötus suurenes veelgi. Foto: Urmas Nemvalts

Liina Paakspuu mängufilmis «Soovide puu» tuleb peategelasest maatüdruk linna tööd ja õnne otsima. «Et saaks hakata oma elu elama. Täiega.» Kuid unistusi pole niisama lihtne täita.


Päriselu pole must komöödia... Või ehk just on? Noorel pole lihtne tööd leida, seda isegi juhul, kui erialaõpingud seljataga. Noorte tööpuudusest on hakatud rohkem ja häälekamalt rääkima.



Ilmselt tunnetab ühiskond järjest teravamalt, et töötus noorte seas on tõsine sotsiaalne riskitegur.



Eesti töötute noorte hulk ulatus kolmandas kvartalis juba 29,2 protsendini. Kui võrrelda teiste Euroopa Liidu liikmesriikidega, pole selline kurvavõitu statistika mingi erand.



Septembris mõõtis Eurostat 15–24-aastaste töötuse määraks ELi riikides keskmiselt 20,2 protsenti, kusjuures euroalal oli sama näitaja vaid 0,1 protsendipunkti väiksem.



Madalaim oli noorte töötus Hollandis (6,8 protsenti), euroliidu punased laternad Hispaania (41,7 protsenti) ja Läti (33,6 protsenti, seda kolmandas kvartalis).



Töötute puhul peetakse oluliseks töörutiini säilimise harjumust, siin aitavad sotsiaal­sed töökohad jms.



Noorte töötute puhul võib aga töökogemus olla kas ülilühike või üldse puududa. Tihtipeale ei tea nad veel täpselt isegi, mida õigupoolest tahavad.



Ja seetõttu kipuvad nad ka juhutööde puhul valikust esimeste hulgas välja kukkuma. Isegi hoolimata sellest, et tööpoliitika noori soosib, näiteks saab sellest riskirühmast töötaja värvanud ettevõte palgatoetust juba pärast seda, kui noor on töötuna arvel olnud pool aastat.



Õppida, õppida, õppida. Nii soovitab ja julgustab haridusminister Tõnis Lukas, kelle sõnul on kõige vähem töötuid just kõrghariduse omandanute seas.



Lähiminevikus, majanduskasvu aastatel, tundsid ettevõtjad töökätest nii suurt puudust, et ilmselt tekkis paljudelgi noortel kiusatus jätta koolipingi nühkimine kus seda ja teist.



Tööd jagus, nagu ka noori töötajaid, sest töötegijate hulka hakkas tulema ärkamisaegsete laste pisut arvukam põlvkond. See helge aeg pidi aga paratamatult otsa saama. Nüüd, kui vähegi võimalik, tuleks alustatud haridustee lõpuni käia.



Noorte töötute programme tuleks riigil kindlasti soosida, sest kui majanduslaevuke taas tuule purjedesse saab, on meil sellele laevale ka meeskonda vaja.



Ja seejuures järjest enam kvalifitseeritud tööjõudu, mitte üksnes laevapoisse. Kui teatud eas õiget tööharjumust ei teki, võib hiljem olla raskem omaks võtta, et elus on kohustused ja vastutus. Seda kõige laiemas tähenduses.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles