Kolmas abipakett: kuidas kajastasid Saksamaa ja Kreeka ajalehed Brüsseli kokkulepet?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreeka peaminister Alexis Tsipras ja Saksamaa kantsler Angela Merkel
Kreeka peaminister Alexis Tsipras ja Saksamaa kantsler Angela Merkel Foto: SCANPIX

Eile, pärast 17 tundi kestnud kohtumist, jõudsid euroala liidrid Kreekaga kolmanda abipaketi suhtes kokkuleppele. Nii Kreeka kui Saksamaa ajalehed möönsid, et Ateenal on raske kokkuleppega kaasnevaid kohustusi ellu viia. 

Saksa meedia nimetas kokkulepet halvaks ning kritiseeris Berliini karme meetodeid selle saavutamiseks. Kreeka meediast võib samuti lugeda rahulolematusest uue leppega ning valitsuse raskustest sellele parlamendis toe leidmisel.

KREEKA MEEDIA

I Kathimerin: Pärast Brüsseli maratoni seisab Tsipras silmitsi Ateena sprindiga

Alexis Tsipras. Foto: Scanpix
Alexis Tsipras. Foto: Scanpix Foto: Francois Walschaerts/AP

Pärast kurnavat Brüsseli tippkohtumist, kus laenuandjatega saavutati kokkulepe viimasel minutil, pöördus peaminister Alexis Tsipras tagasi Ateenasse, et alustada võitlust kodus, sest krediitorite rahuldamiseks on tal vaja järgmiseks nädalaks vastu võtta kuus õigusakti.

«Me pidasime kuus kuud ränka lahingut ja võitlesime lõpuni, et saavutada parim võimalikest tulemustest, lepe, mis lubaks Kreekal jääda sõltumatuks,» tsiteerib ajaleht Tsiprast.

«Me võtsime enda ülesandeks Euroopa kõige konservatiivsemate ringkondade peatamise,» sõnas Tsipras. Peaministri teatel hoidis tema valitsus ära varade välismaale viimise ja pangandussüsteemi kokkuvarisemise korral rakenduva plaani jõustumise.

Leht kirjutab Kreeka peaministril ees seisvast raskest ülesandest – veenda oma erakonnakaaslasi nõustuma uue kolmeaastase programmiga. Erakonnakaaslasest energiaminister Panayiotis Lafazanis kinnitas näiteks, et tema uue plaani poolt ei ole, ent ei kavatse ka tagasi astuda.

To Vima: SYRIZA ja ANELi parlamendirühmad arutlevad kokkuleppe üle

SYRIZA poliitiline sekratariaat kogunes täna hommikul kell 8:30 enne parlamendirühma kogunemist, et need, kes ei nõustu Brüsselis saavutatud kokkuleppega, saaksid selgitada oma positsiooni ja kavatsusi.

Erakonna juht Alexis Tsipras tahab enne oluliste otsuste tegemist oma erakonnakaaslaste seisukohti kuulata. Seni on oma vastuseisu avaldanud SYRIZA vasakplatvorm ning eeldatavasti hääletavad veel mitmed parlamendisaadikud uue leppe saavutamiseks vajaminevate õigusaktide vastu.

SYRIZA kõneisik Nikos Filis kutsus oma kolleege üles valitsust toetam ja seisma vastu riigi kukutamise katsele, mida valmistavad ette välismaised poliitilised ja majanduslikud jõud. 

Proto Thema: ANELi liider P. Kammenos: see on riigipööre!

Panos Kammenos. Foto: Scanpix
Panos Kammenos. Foto: Scanpix Foto: ANDREAS SOLARO/AFP

24 tunni jooksul pärast uue leppe saavutamist, kerkivad kahtlused, kas reformid Kreekas heaks kiidetakse, sest Radikaalse Vasakkoalitsiooni liikmed ja koalitsioonipartneri Sõltumatud Kreeklased (ANEL) liikmed on nende vastu.

ANELi liider ja kaitseminister Panos Kammenos ütles: «Ei ole mingit kahtlust, kõigile Euroopas on ilmselge, et Euroopa südames leidis aset riigipööre. Peaministrilt pressiti välja nõustumine dokumendiga, mis erines sellest, mille kinnitas parlament ja mis võeti ühehäälselt vastu täiskogul.» Kammenos lisas, et lepe, mida Tsipras vastu võtma läks ei olnud see, millega ta tagasi tuli.

Ta kinnitas, et nõustutakse vaid selle leppega, milles leppisid kokku poliitilised liidrid. 

Saksamaa kantsler Angela Merkel ja Kreeka peaminister Alexis Tsipras. Foto: Scanpix
Saksamaa kantsler Angela Merkel ja Kreeka peaminister Alexis Tsipras. Foto: Scanpix Foto: POOL/REUTERS

SAKSA MEEDIA

Der Tagesspiegel: Kreeka päästetud, Euroopa katki

Ta tahtis saada Kreeka kangelaseks. Nüüd peab Alexis Tsipras endalt küsima, kas ta üldse kodumaale naasta saab. Euroopa Liidu ajaloos pole kunagi ühe riigi suveräänsust niimoodi kärbitud.

Deutschlandfunk: Tsipras pärast tippkohtumist surve all

Kreekas kasvab sisepoliitiline surve peaminister Alexis Tsiprasele. Vajalike reformide elluviimiseks vajab ta suuremat toetust ning plaanib valitsuskabinetis ümberkorraldusi teha.

Die Welt: Schäuble on südametute sakslaste nägu

Wolfgang Schäuble. Foto: Scanpix
Wolfgang Schäuble. Foto: Scanpix Foto: JOHN MACDOUGALL/AFP

Ateenaga jõuti kokkuleppele, kuid nüüd pillutakse kriitikanooli Saksamaa, täpsemalt rahandusminister Schäuble, suunas. Saksa valitsuse suhtumine oli range ja kompromissitu, nagu sakslastele omane.

Stern: Vastupanu kasvab – kas Tsipras astub tagasi?

Kolmas abipakett ei toonud Kreekasse rahu. Ateenas kasvab rahulolematus Alexis Tsiprasega, levivad kuuldused, et peaminister võib tagasi astuda.

Samal ajal kui Ateenas Tsiprase vastu meelt avaldati, teatas Suurbritannia, et ei kavatse Kreekat abistada. Ja kuidas on Saksamaal? Inimesed ei usu, et Kreeka tegelikult vajalikud reformid ellu viib.

Bild: Internetis on Saksamaast koletis tehtud

Pärast raskeid kohtumisi ja 17 tundi kestnud kõnelusi jõuti Brüsselis kokkuleppele. Internetis paistsid arvamused liikuvat kindlas suunas: Twitteris kirjutati, et Saksamaa on koletis ja kasutati teemaviiteid #Thisisacoup (See on riigipööre) ning #BoycottGermany (Boikoteerige Saksamaad).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles