Kliimateadlane Piia Post Kõik meie ümber lainetab ja võngub ning see on juba praegu häälest ära klaveri moodi (11)

Marek Strandberg
, teaduse- ja tehnikatoimetuse juhataja
Copy
Professor Piia Post näitab seda kohta, kus vigurdavas polaarpöörises temperatuur tõusma hakkas – sealtki õhkab soojust Maa poole: mida rohkem segadust stratosfääris, seda segasem ja raskemini ennustatav pilt on ka maapinnale lähemal.
Professor Piia Post näitab seda kohta, kus vigurdavas polaarpöörises temperatuur tõusma hakkas – sealtki õhkab soojust Maa poole: mida rohkem segadust stratosfääris, seda segasem ja raskemini ennustatav pilt on ka maapinnale lähemal. Foto: Margus Ansu

Ilm on hukas – sellise lausega on erinevatel aegadel nii ajastuid, elusid kui kohtumisigi kokku võetud. Võimalik, et seda võiks ka praegu teha. Aga ehk on nii, et me teame maailmast ja siin toimuvast nüüd mõõtmatult rohkem kui kunagi varem ning suudame toimuvat analüüsida palju põhjalikumalt kui kunagi varem.

Muutused Maa ookeanides, maismaal ja õhus on tõesti sellised, millest on põhjust rääkida: jugavoolud on muutnud sopilisteks ja polaarpöörised muudavad oma suunda. Tartu Ülikooli kliimateaduste professor Piia Post arvab, et nii on olnud ehk varemgi, aga nüüd teame ja näeme Maa atmosfääri palju vahetumalt: «Meil on palju erinevaid tehiskaaslasi, millelt seda kõike seirata, ning mudelidki on muutunud väga ennustusvõimelisteks.»

Jugavoolud vonklevad üha enam ja lasevad kevadisse Eestissegi suure hulga jahedat õhku arktilistelt aladelt – nii sadaski just nüüd, aprillikuu lõpunädalal maha paks lumekiht.

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles