Liina Laks Kellele me Eestis seadusi teeme? (10)

Liina Laks
, majandusajakirjanik
Copy
06.10.2021 Tallinn Bolt takso.
06.10.2021 Tallinn Bolt takso. Foto: Sander Ilvest

Taksoettevõttega Bolt seotud skandaal näitab lobistamist Eestis halvas valguses ja sunnib küsima, kelle heaks tehakse Eestis seadusi, kirjutab majandusajakirjanik Liina Laks nädalakommentaaris.

Sel nädalal tuli avalikuks, et taksoettevõtja Bolt on püüdnud mõjutada majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi, et too omakorda mõjutaks Euroopa Liidus tehtavat platvormitöö direktiivi endale soodsas suunas. Asjale lisab vürtsi detail, et osa mõjutusmeilidest käis Bolti endise töötaja kaudu, kes nüüd ministeeriumis laiemalt Eesti inimeste huvide eest peaks seisma.

Selles, et firmad, seda enam suurettevõtted, omale seadusi lobistavad, pole midagi uut ja imelikku. Imelik oleks see, kui Bolti-sugune firma seda ei teeks, sest igaüks tahab ju seadusetekki enda poole sikutada. Kuni altkäemaksu ei pakutud ja ministrite-nõunike luksuslikke puhkuseid kinni ei makstud, on Bolti tegevus legaalne. See, et ministeeriumisse saadeti juba oma kontoris valmistreitud seadusemustandeid-kirjakesi, kuhu ametnikud oleksid pidanud lihtsalt oma allkirjad alla panema, oli agressiivne tegevus, aga mitte midagi illegaalset.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles