Postimees on rohkem kui ajaleht

Kristina Randver
, Postimehe analüütik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Postimees

Postimees on suurim uudistekanal Eestis. 2013. aasta kevadel luges Postimehe paber- ja veebiväljaandeid iga päev rohkem kui pool Eesti elanikkonnast, 613 000 inimest.

Kuigi paberlehtede lugejaskond üldiselt langeb, on Postimehe paberväljaannete lugejaskond viimase aasta jooksul stabiilsena püsinud. Lugejauuringu põhjal luges 2013. aasta neljandas kvartalis Postimehe, Tartu Postimehe, venekeelse Postimehe ja Den za Dnjomi paberlehti 270 000 15-aastast ja vanemat inimest.

Suurematel eesti- ja venekeelsetel tasulistel paberväljaannetel oli 2013. aasta lõpus kuus protsenti ehk 27 000 lugejat vähem kui aasta varem. Võrreldes 2012. aasta lõpuga loeb vähem inimesi Äripäeva, Eesti Päevalehte ja Õhtulehte.

Lisaks paberväljaannetele on Postimehel üle kahekümne veebikeskkonna, neid kõiki saab lugeda ka mobiiltelefoni ja ta­hvelarvutiga. Postimehe veebikeskkondade lugejaskond on TNSMetrix + uuringu põhjal aastaga kasvanud kaheksa protsenti.

Postimehe paberlehe ja veebiväljaannete lugejaskonnast kattub vaid 18 protsenti, seega väljaanded lugejate pärast ei konkureeri, vaid pigem täiendavad üksteist, pakkudes igale lugejale võimalust jõuda vajaliku ja huvitava informatsioonini sobivaimat ning mugavaimat teed pidi.

Postimees on võrdselt tugev nii eesti kui ka vene keelt kõneleva elanikkonna seas. Postimehe eestikeelsetel paberväljaannetel, veebi- ja mobiilikeskkondadel on päevas kokku 520 000 lugejat, mis on 58 protsenti 15-aastastest ja vanematest eesti keelt kõnelevatest elanikest. Paberlehe ja elektrooniliste platvormide eestikeelsest lugejaskonnast kattub 14 protsenti.

Postimehe venekeelsetel paberväljaannetel ning veebikeskkondadel on kokku 126 000 lugejat, millega ollakse suurim venekeelne uudistekanal Eestis. 13 protsenti venekeelsest lugejaskonnast loeb Postimehega seotud väljaandeid nii paberil kui veebis.

Postimehe väljaannetest leiab igaüks midagi huvipakkuvat. Näiteks noortest (15–19-aastased) loeb iga päev Postimehe uudiseid 58 protsenti. 20–29-aastaste seas on Postimehe lugejaid koguni 68 protsenti. Postimehe lugejaid leiab kõikjalt Eestist – rohkem kui iga teine tallinlane loeb iga päev Postimeest kas paberil, veebis või mobiilist. Postimehel on lai lugejaskond ka Lõuna- ja Lääne-Eestis.

2013. aastal kahekordistus Postimehe väljaandeid mobiilist ja tahvelarvutist lugevate inimeste arv. Eelmise aasta esimesel nädalal loeti Postimehe

uudiseid 104 000 mobiilsest seadmest, aasta viimastel nädalatel juba 195 000 seadmest. Vabariigi aastapäeva tähistamist jälgiti Postimehe vahendusel 300 000 mobiilsest seadmest.

Selleks et pakkuda Postimehe mobiilist lugejatele uusi innovaatilisi lahendusi, lõime eelmisel sügisel koostöös Curlifyga uue mobiilirakenduse (pildil paremal). Rakendus on lihtne ja kiire, laseb lugejal valida kujundust ning mugavalt uudiste vahel liikuda. Suured pildiaknad lubavad paremini esitada nii fotosid kui ka reklaame. Lisaks saab uuest rakendusest uudiseid lugeda ka siis, kui internetiühendus katkeb. Värskeid võimalusi pakub rakendus ka reklaamiandjatele.

Lisaks võimalusele uudiseid mobiilist lugeda muutuvad aina popimaks videoülekanded.

Eelmisel aastal pakkusime igaühele midagi: tõime lugejateni valimissaateid, teatrietendusi ja aasta lõpus igal nädalal mõne kontserdi. Lisaks oli võimalik kaasa elada paljudele spordisündmustele alates jalgpallist-võrkpallist kuni ujumise ja tenniseni. Postimees tegi ülekandeid ka paljudelt konverentsidelt, loengutelt ja muudelt üritustelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles