Peeter Espak Kingo-Võrklaeva sündroom Eesti erakonnapoliitikas (7)

Peeter Espak
, orientalist ja usundiloolane
Copy
Peeter Espak
Peeter Espak Foto: Margus Ansu / Postimees

Ühes 1999. aastast pärit intervjuus Postimehele küsiti president Lennart Merilt, et kui see oleks võimalik, millised kolm sündmust meie minevikust pööraks ta ajarattal tagasi, kirjutab orientalist ja usundiloolane Peeter Espak.

Meri ei nimetanud küll eraldi ühtegi konkreetset ajaloo suurt pöördepunkti, kuid tõi ainsa soovi ja ka näitena välja Konstantin Pätsi ja tema autoritaarse ajastu. Selle, mis lõpuks viis oma loiduse ja eelkõige just edasiviiva vaidluse puudumise tõttu Eesti omariikluse kaotuseni.

Ühtlasi aga tõi Meri välja ka Pätsi ja tema ringkonna «valla tasemel mõttemaailma» olemuse. Motiivi, mis käis Meri mõtetest läbi üpriski sageli. Otsene tsitaat intervjuust, kus ta kritiseeris Eestis pärast suurt majanduskriisi esilekerkinud kõva käe ihalust, kõlas nii: «Nii suutis Eesti majanduskriisi tagajärjed üsna kiiresti kõrvaldada, kuid kõva käe kiusatus maksis tugevasti kätte, me kaotasime sõltumatuse. See muhe, aga vallavanema poliitilise instinktiga mees, Konstantin Päts, nagu kõik liidrid, kellele on antud ebamäärase tähtajaga võim, ei raatsinud õigel ajal rongilt maha astuda. Ka võttis ta enda ümber tööle inimesi, kes temaga ei vaielnud. Riigi puhul on see riigi loojangu algus. Eesti 1939. aasta vead olid eelmiste vigade parandamatu ja paratamatu tulemus.»

Tagasi üles