Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

SERGEI MEDVEDEV Terrori semiootika – Venemaa peab sõda reaalsusega

BRICSi mängude avamine. Kaasan, Venemaa.
BRICSi mängude avamine. Kaasan, Venemaa. Foto: Denis Bushkovsky

Mida õõvasem on hävingu ja surma bakhanaal Ukrainas, seda naljakamad, grotesksemad ja armetumad on uudised Venemaalt endalt, leiab kirjanik ja ajaloolane Sergei Medvedev oma värskes essees. Jalgpalli EMi ajale kohaselt toob autor välja absurdi ja musta huumori momente Venemaa spordielust.

Viimastel aastatel, eriti pärast nn sõjalise erioperatsiooni algust, domineerib vene elus kaks alget: terror ja grotesk, kutsudes esile kaks vastandlikku tunnet – hirm ja naer. Ühest küljest toimub igapäevase füüsilise terrori vool: lahingud rindel ja Ukraina linnade tulistamine, piinamised ja hukkamised, opositsionääride mõrvad, olme- ja tänavavägivald, kus osalevad rindelt naasnud võitlejad. Ent sellega paralleelselt, sellega kentsakalt ristudes, kasvab absurdilaine: riigiduuma seaduseelnõud ja kohalikud initsiatiivid, kodanike pealekaebused ja Z-kultuuri artefaktid. Ajuti tundub, et üks on teisest lahutamatu: mida õõvasem on hävingu ja surma bakhanaal Ukrainas, seda naljakamad, grotesksemad ja armetumad on uudised Venemaalt endalt.

Sellised nagu näiteks BRICSi mängud, mis äsja Kaasanis lõppesid. Plaanitud sõpruse mängude ning ülejäänud universiaadide eeskujul kui propagandafestival ja «meie vastus olümpiamängudele», muutusid need tohutuks seebimulliks. Välja kuulutatud 90 osalejariigist olid esindatud vaevalt pooled ja sedagi teise- ning kolmandajärguliste sportlastega, kes ei läbinud olümpiasõela. Avatseremoonial kanti Ühendkuningriigi ja Saksamaa lippe, kelle esindajad Kaasanisse ei jõudnudki, ning ainumas Prantsusmaa esindaja, 15-aastane iluvõimleja Victoria Perisic, elab, nagu selgus, Moskva lähistel Odintsovos. Samal ajal olid mängudel esindatud sportlased tunnustamata riikidest – Abhaasiast, Lõuna-Osseetiast ja Serblaste Vabariigist. Võistluspraktika puudumise käes vaevlevad Venemaa sportlased pidid võistlema eilsete amatööridega; paljudel aladel neil lihtsalt polnud rivaale: sotsiaalvõrgustikes levis video Venemaa ujujast Aleksandr Maltsevist, kes võistles üksi sünkroonujumise võistlustel ja astus üksi ka poodiumile.

Tagasi üles