Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

Rainer Saks Orbáni visiit oli kattevari ja Putin tunneb survet hakata sõja kohta selgitusi jagama (9)

Copy
Ungari peaminister Viktor Orbán ja Venemaa juht Vladimir Putin suruvad kätt. 17. oktoober 2023.
Ungari peaminister Viktor Orbán ja Venemaa juht Vladimir Putin suruvad kätt. 17. oktoober 2023. Foto: GRIGORY SYSOYEV / POOL / AFP

Ungari peaministri visiit Moskvasse leidis palju meediakajastusi, mis ilmselt sobivad mõlemale kohtumise osapoolele. Kuna Venemaa üritas presenteerida Ungari peaministri külastust kui Euroopa Liidu eesistuja visiiti, pidid mitmed Euroopa Liidu ametnikud tegema avalduse, milles nimetasid, et Orbáni visiit ei ole mitte kuidagi Euroopa Liidu esindamisega seotud, kirjutab julgeolekuekspert Rainer Saks.

Et Venemaa president isiklikult sellise sõnavõtuga esines, ei näita ka Vene propaganda aparaati kuigi nutikast küljest, sest kokkuvõttes marginaliseeriti ikkagi Venemaa juhti. Ungari peaminister esitles seda külastust kui oma rahumissiooni, mis ei süvenda muljet temast kui tõsiseltvõetavast tegelasest.

Ukraina pidas oluliseks teatada oma välisministeeriumi ametnike tasemel, et see visiit ei ole Ukrainaga kooskõlastatud ehk Ungari peaminister ei esinda mitte kuidagi Ukraina seisukohti. Ukraina tuletab ühtlasi meelde, et rahuläbirääkimised saavad toimuda ainult ÜRO põhikirjas sätestatud põhimõtete alusel. Pärast kohtumist ei olnud kummalgi osalejal midagi ajalikku öelda, ehk tegemist oli eelkõige meedialavastusega.

Tagasi üles