Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

ANDREI KUZITŠKIN Putin on Vene rahva zombistanud (4)

Copy
Usuvabadusest loobunud Moskva ja kogu Venemaa patriarh Kirill ohjab Kremli üht olulisemat siseriikliku meelsuskontrolli ja välismaiste hübriidoperatsioonide võrgustikku.
Usuvabadusest loobunud Moskva ja kogu Venemaa patriarh Kirill ohjab Kremli üht olulisemat siseriikliku meelsuskontrolli ja välismaiste hübriidoperatsioonide võrgustikku. Foto: Gavriil Grigorov / POOL/AFP

Sõda on hirmus, sest toob surma. See on kohutav, kui inimesed surevad. Kuid sageli hävitab sõda hingesid ja see on veelgi hullem. See on hirmsam, sest surnud vajuvad unustusse. Aga sandistunud teadvusega inimesed elavad edasi ning kujutavad endast ohtu teistele ja iseendale. Nii juhtus Hitleri Saksamaal. Sama juhtus ka Putini Venemaal: rahvast totalitarismiviirusega nakatades õnnestus Putinil venelastest zombirahvas teha, kirjutab Venemaa ekspert Andrei Kuzitškin.

Muidugi on samasugused viirused, mis kannavad endas inimvihkajalikkuse, kultuurivaenulikkuse ja šovinismi tüvesid ka rahuajal ühiskondlikes mustrites uinunud olekus olemas. Kuid katastroofid, sotsiaalsed raputused ja sõjalised konfliktid päästavad nad valla. Venemaa ei ole siin erand.

Viirustele soodne keskkond on Vene ühiskonnas välja kujunenud järk-järgult. Pärast Nõukogude Liidu lagunemist 1991. aastal algasid Venemaal võimsad rahvusliku eneseidentifitseerimise protsessid vabaduse, eraomandi ja kodanikuõiguste ülimuslikkuse platvormil. Majanduskriis, elatustaseme langus, lokkav kuritegevus ja Jeltsini eliidi varastamine tõid aga kaasa selle, et Venemaa kodanikud pettusid reformides ja demokraatias. Tekkis nõudlus «kõva käe» järele. Seda hakkas pakkuma Putin, kes alustas sõda oligarhide, terroristide ja poliitilise opositsiooniga ning kuulutas välja «Venemaa erilise tee».

Tagasi üles