Keskerakonna asutajaliige: Kõlvart peaks asju õigete nimedega nimetama

Tenno Sivadi
, Keskerakonna asutajaliige
Copy
Sõjas purustatud elumaja Kiievi lähedal Ukrainas 2022 märtsis.
Sõjas purustatud elumaja Kiievi lähedal Ukrainas 2022 märtsis. Foto: Ukrinform/sipa

Terevisioonis esinedes põhjendas Mihhail Kõlvart Ukraina toetuslindi rinnast eemaldamist sellega, et põgenikud ei vaja sõnu vaid tegusid. See on muidugi täiesti õige, kuid tahaksin linnapeale tuletada meelde, et heategusid saab teha ka siis kui Ukraina värvides toetuslint on rinnas, kirjutab Keskerakonna asutajaliige Tenno Sivadi.

See väike asi ei sega midagi, aga see-eest näitab ukraina inimestele kui väga me neist hoolime. Arusaamatu on ka Kõlvarti väide, et Ukrainas toimub konflikt, mitte sõda. Kas siis meie linnapea pole juhuslikult tähele pannud, et Ukrainas toimub täiemahuline sõda, mida isegi kõige uimasem inimene konfliktiks nimetada ei saa ega tohi. Kõik see meenutab rohkem näitemängu oma Lasnamäe valijaskonna suunas aga paraku Riigikogu valimistel need tegelased ju ei osale, vähemalt suuremas osas on see nii. Aga loomulikult ootavad ukraina inimesed tegusid, mitte sõnu ja toetuslindi puhul polegi sõnu vaja.

Olen täiesti ühel meelel lugupeetud haridusteadlase, professor Äli Leijeniga, et ukraina lapsi ei tohi mingil juhul suunatavenekeelsesse kooli põhjendusega, et vennasrahvad ja sarnane emakeel. Neile tuleb leida võimalus jätkata haridusteed täiesti omas koolis, sest mina küll ei kujuta ette, mis tunne võiks ukraina lapsel olla, kui saab pinginaabriks mõne venelase, sest just Venamaa praegune president on see, kes korraldas selle lapse kodumaal koletu sõjakuriteo. Ja loota, et meie venekeelsete hulgas pole ühtegi Putini fänni on täielik lihtsameelsus. Lõppude lõpuks õpib väike laps kolme kuuga vabalt ära iga keele kui vaid vastav õhkkond talle luuakse. Oma näite põhjal võin seda väita, sest esimesse klassi minnes oli minulgi lihtsam ennast vene- kui eestikeeles väljendada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles