Nädala nägu Teadlane ja riigimees (4)

Aimar Altosaar
, ajakirjanik
Copy
Presidendikandidaat Alar Karis.
Presidendikandidaat Alar Karis. Foto: Johan Elm

Eesti Rahva Muuseumi direktorist Alar Karisest saab arvestatav kandidaat Eesti Vabariigi presidendivalimistel. 

Koputada on mõtet vaid uksele, mis võib su ees avaneda. Alar Karis on näidanud, et seda ­reeglit mõistab ta väga ­hästi. Kui ta juba tunnustatud ­teadlasena kandideeris Maaülikooli rektoriks, siis selleks ta ka sai. Enne kui aeg sellel kohal täis sai, võttis ta ­vastu pakkumise kandideerida Tartu Ülikooli rektoriks ning seegi läks tal korda.

Eesti akadeemilise ­maailma tippametitest tegi ta edasi ­sammu riigiinstitutsioonidesse, lastes end presidendil esitada riigikontrolli juhi kohale, kuhu ta 2013. aastal ka kinnitati. Kui ka see aeg täis sai, tundis Karis vajadust juhina ennast edasi teostada ning nii võitis ta järgnevalt ka Eesti Rahva Muuseumi ­direktori konkursi. Sellelt ametipostilt kopu­tab ta nüüd järgmisele uksele, kõrgeimale, mida Eesti Vabariik saab pakkuda.

1958. a sündinud Alar Karise elukäik võib kohati jätta mulje, et juhuselgi on seal oma roll, kuid asjaolusid lähemalt uurides näeme, et ta on olnud nendeks ise valmis. ­Teadlaste peres kasvanud Tartu poisi viis vana­ema iluuisu trenni, treeneri käe alla, kes oli ka Tartu 2. keskkoolis inglise keele õpetaja. Treeneri õhutusel tegi poiss läbi katsed ning nii saigi sisse sellesse prestiižsesse kooli, omandades seal hea inglise keele.

Muusikaõpetaja avastas temas muusikuande ja nõnda jõudis ta lisaks Heino Elleri nimelises muusikakoolis õppida viiulimängu. Mitmekülgne koolitee valmistas tänast presidendikandidaati ette samuti väga mitmetahuliseks tööeluks. Eesti

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles