Mihkel Mutt: härrassotsid ja natsid (13)

Mihkel Mutt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mihkel Mutt
Mihkel Mutt Foto: Liis Treimann

Mihkel Mutile tundub, et just härrassots ongi tänapäeval võibolla see õige sots. Tuumiku moodustaksid laialdaste teadmiste ja suure südamega, samas jäärapäised oma unistustes, briljandist silmaklappidega tõearmastajad – rikkal on ju alati lihtsam tõtt rääkida.

Kolleeg Linnar Priimäe intervjuu 2. märtsi Postimehe AKs tõi mulle meelde Hamleti sõnad Opheliale: «Kui te olete ilus ja vooruslik, siis peaks teie voorus vältima läbikäimist teie iluga.» Sama lugu on Linnaril tarkuse ja teravmeelega. Praegu ta lajatab sotsidele natuke ülekohtuselt, muuhulgas mainides väljendit, mida varemgi kasutatud – härrassots. Mulle aga tundub, et just härrassots ongi tänapäeval võibolla see õige sots.

Kõigepealt, miks kasutatakse seda epiteeti just sotside puhul ja miks halvustavalt? «Härras-» võiks märkida niihästi varandust, haridust kui ka hoiakut. Pea kõik poliitideoloogiad on loonud isikud, kel haridust ja varandust, st kes pole pidanud palehigis leiba teenima. Ja sotsialism pole erand. Miks me siis ei räägi härrasreformaritest või härrasrohelistest või härraselurikkuritest? Aga sellepärast, et sotsid kuuluvad nende liikumiste hulka, mille puhul vaated ja nende kandja isik on avalikkuse silmis tihedamalt seotud kui mõne teise puhul. Ikka see «käi minu tegude järgi».

Kommentaarid (13)
Copy
Tagasi üles