Avo-Rein Tereping: kas Iirimaal on armastust rohkem kui Saksamaal, härra Ligi? (9)

Avo-Rein Tereping
, psühhoakustik, Tallinna Ülikooli õppejõud
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Beebi
Beebi Foto: SCANPIX

Kas tõesti on Euroopas nõnda, et näiteks Prantsusmaal ja Iirimaal (aga ka Inglismaal ja Rootsis) on tundeid (armastust) rohkem kui Saksamaal ja Itaalias, sest seal sünnib rohkem lapsi kui viimati nimetatud riikides, küsib psühholoog Avo-Rein Tereping vastuseks Jürgen Ligi artiklile.

Küllap tuleb nõustuda Jürgen Ligi arvamusloos (PM 31.05) toodud mitme seisukohaga, mida ta kirjutab riigikogu probleemkomisjoni ettevalmistatud rahvastikupoliitika põhialuste dokumendi kohta. Tõepoolest, see on liiga loosunglik, paiguti laialivalguv, ei koondu probleemile küllaldaselt ja püüab haarata ka seda, millega juba edukalt tegeldakse. Dokumendis puudub selge fookus. See oli ka põhjus, miks esitasime alternatiivse rahvastikustrateegia dokumendi (PM AK, 24.03).

Muidugi ei peegelda loo pealkiri kogu artikli sisu. Aga siiski – kui lapsed sünnivad tunnetest, mitte aga poliitikast (mõned poliitikud on seda veidi muudetuna väljendanud: lapsed sünnivad armastusest), siis küsiksin Ligilt – kas tõesti on Euroopas nõnda, et näiteks Prantsusmaal ja Iirimaal (aga ka Inglismaal ja Rootsis) on tundeid (armastust) rohkem kui Saksamaal ja Itaalias, sest seal sünnib rohkem lapsi kui viimati nimetatud riikides? Piisab, kui vaadata sündimusstatistikat, mis on kättesaadav nii WHO, CIA kui Maailmapanga kodulehel.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles