Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

Postimees 1991. aastal: mehel on mälestusi Postimehest ja Jaan Tõnissonist

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Jaan Tõnisson abikaasa ja lastega 1928. aastal. Istuvad tütar Hilja, Hilda Tõnisson, Jaan Tõnisson ja tütar Lagle, seisavad pojad Heldur, Ilmar ja Lembit-Rein.
Jaan Tõnisson abikaasa ja lastega 1928. aastal. Istuvad tütar Hilja, Hilda Tõnisson, Jaan Tõnisson ja tütar Lagle, seisavad pojad Heldur, Ilmar ja Lembit-Rein. Foto: Postimehe arhiiv

Hiljuti tähistas Postimees 100ndat aastat päevalehena ilmumist. Tartus on veel Jaan Tõnissoni aegseid mehi, kes kaasa teinud juubeleid, mida hakanud arvestama 1857ndast ja 1886ndast aastast. (P. ei sündinud ilma päevalehena.)

Neil päevil andis kunagine Postimehe töötaja ALEKSANDER KÜÜSVEK Postimehe arhiivile üle albumi, kus endiste kaaslaste, trükikoja ja toimetuse töötajate pildid. Juubelitest koostatud isiklikud fotoalbumid on kahjuks sõja ajal korterisse tunginud sõdurite poolt hävitatud. Nood võtnud riiulitelt raamatuid ja albumeid lihtsalt ahju- või pliiditule hakatuseks.

Aleksander Küüsveki võttis tööle Jaan Tõnisson ise.

Aleksander Küüsvek meenutab, et Tõnisson oli majarahvale suur autoriteet. «Ta oli nõudlik inimene, aga väga inimlik inimene. Ta pistis käe pihku nii direktorile kui kojamehele. Ta pidas oma kaastöötajatest lugu. Jaan Tõnissoni moraalsus ja kõrge nõudlikkus on mulle elu ajal eeskujuks olnud. Olen püüdnud oma poegi kasvatada selles vaimus nagu soovis eesti rahvast kasvatada Jaan Tõnisson.»

Aleksander Küüsvekil on palju järelemõtlema panevaid mälestusi...

13.12.1991

Tagasi üles