Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

TOOMAS ALATALU Transnistria kuulutati natside terminiks (2)

Copy
Toomas Alatalu
Toomas Alatalu Foto: Mihkel Maripuu

On hea meel, et lõpetasin artikli «Venemaa natsijaht – Saksamaa, Ukraina, Soome», milles analüüsisin Kremlis pikalt koostatud ja äsja avaldatud suursüüdistust Soome genotsiidist slaavlaste kallal Teises maailmasõjas, väitega, et küllap tuleb samasugune süüdistus ka Moldova-Rumeenia vastu. Tuligi kohe, aga parajalt omamoodi, kirjutab politoloog Toomas Alatalu.

Nimelt tähistas Moldaavia NSV territooriumil asunud Nõukogude armee ja sõjatehaste piirkonnas end 2. septembril 1990 iseseisvaks riigiks (ehk teiseks Moldova liiduvabariigiks NSV Liidu koosseisus) kuulutanud Pridnestrovskaja Moldavskaja Respublika (PMR) oma 34. aastapäeva. Mõistagi oli tegu separatistide üritusega ja kuigi Venemaa formaalselt tunnustab Moldova territoriaalset terviklikkust, oli Venemaa suursaadik Chișinăus nagu iseenesestmõistetavalt kohal ja kiitis piirkonna iseseisvust. Kohal oli ka seal asuva 1500-mehelise Venemaa väekontingendi esindus.

Muide, pärast Ukraina operatsiooni algust Kurski oblastis on siin-seal heietatud, et Ukraina võinuks rünnata hoopis PMRi!? Tasub siiski teada, et seal asub Nõukogude armee suurim moonaladu Euroopas ja 2014. aastal toimusid plahvatused Tšehhi Vrbětices asuvas analoogses laos, kui hakati sealt saatma moona Ukrainale. Neli aastat hiljem jäid kaks Vene «turisti» vahele Skripalide mürgitamisega Inglismaal ja siis selgus, et üks neist oli enne plahvatust ka Vrbětice kandis. Sestap peaks olema mõistetav, miks sellest Cobasna laost eriti rääkida ei taheta.

Tagasi üles