Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

Hannes Toomsalu Venemaa pommitab rakettidega, mida pole kogu sõja jooksul veel nii palju kasutatud (1)

Copy
Vene sõdurid valmistavad ette raketti Iskander-M.
Vene sõdurid valmistavad ette raketti Iskander-M. Foto: Russian Defense Ministry Press Service / AP / SCANPIX

Ukrainlaste Kurski operatsiooni algusest on möödunud üks kuu. Esimesel nädalal oli ukrainlaste edasiliikumine väga hoogne. Teisel nädalal oli edenemine väiksem ja kolmadal nädalal olid venelased suutnud juba koondada 30 000-suuruse kirju militaarse seltskonna Kurski kaitsesse, mis tänaseks on suurenenud 60 000 sõdurini, kirjutab erukolonel Hannes Toomsalu (Isamaa).

Idarinde tagalast ja reservist on viidud Kurski poole juurde üksuseid, mis analüütikute info järgi pole idarinde lahingutes osalemas. Viimase nädala jooksul on toimunud lahingud kontaktjoonel, kuid ei ühe ega ka teise poole edenemist pole märgata. Ka Korenevo, mille läheduses olid ukrainlaste eelüksused juba esimesel nädalal, on jätkuvalt võtmata.

Positiivne on see, et ukrainlased on kuu aja jooksul suutnud droonirünnakutega hoida tule all Rõlsk-Lgov maanteed, mistõttu on Venemaa keelanud seal tsiviilsõidukite liikumise ning raskendatud on Vene armee logistika. Samuti on Ukraina suutnud hävitada sillad ja pontoonülepääsud Seimi jõest, Korenevost, läänes. Ukrainlased räägivad, et sellega takistatakse Vene üksuste lahkumist operatiivsest piiramisrõngast, kuid praegu tundub, et suurem kasu tuleb nende juurdetoomise vältimisest.

Tagasi üles