Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

Arvi Tavast Teadusliku mõtlemise levik on julgeolekuküsimus (8)

Copy
Eesti Keele Instituudi direktor Arvi Tavast.
Eesti Keele Instituudi direktor Arvi Tavast. Foto: Jake Farra / Eesti Keele Instituut

Peame tegema kõik endast oleneva, et meie ühiskonnas oleks vähem lihtsate lahenduste uskumist ja rohkem teada tahtmist, kuidas maailmas asjad tegelikult on. See teeb teadusliku mõtlemise laiemast levitamisest julgeolekuküsimuse, kirjutab Eesti Keele Instituudi direktor Arvi Tavast.

Nõus, esimene prioriteet on Eestis praegu julgeolek, siis tuleb tükk tühja maad, ja siis kõik ülejäänud asjad. Julgeolekuga tegelemata jätmine võiks kergesti tekitada olukorra, kus millegi muuga enam tegelda ei olekski. Samuti on lihtne nõustuda julgeolekuekspert Erkki Koorti põhjendustega julgeoleku- ja turvalisusuuringute vajalikkusest targa turvalisuse seisukohalt. Lisaksin aga veel ühe aspekti, miks teadus julgeoleku jaoks vältimatu on.

Asi ei ole ainult julgeoleku enda uurimises, ega ka selles, et kaitsetööstus areneb üha teadusmahukamaks või et küberruumi kaitse on tõusnud traditsioonilise sõjapidamise kõrvale. Vahetumaltki mõjutab julgeolekut ühiskonnas üldiselt aktsepteeritavaks peetav teadmiste hankimise ja seisukohtade kujundamise viis.

Tagasi üles