Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

Aivar Reinap Kolmas laine: riik sinu rahakoti kallal (20)

Copy
Haridustöötajad Toompeal. Ehk tegi streik selgeks vähemalt ühe põhimõttelise asja: jätkusuutlik rahanduspoliitika eeldab jätkusuutlikku palgapoliitikat.
Haridustöötajad Toompeal. Ehk tegi streik selgeks vähemalt ühe põhimõttelise asja: jätkusuutlik rahanduspoliitika eeldab jätkusuutlikku palgapoliitikat. Foto: Mihkel Maripuu

Riik ei suuda kuidagi kärpida ametnike ja riigiteenistujate palku, kuid viimaste indekseerimisest, lisatasudest ja palgatõusudest tuleks hoopis loobuda, kirjutab peatoimetaja asetäitja Aivar Reinap nädalakommentaaris.

Kauaoodatud kärped jõudsid sel nädalal äraspidiselt rahvani: üksikutelt hooldekodus olevatelt pensionäridelt võtame 200 eurot, vanemahüvitisele ja haiguslehe summadele kehtestame ülempiirid, sest rikkamad saavad ju ka haiguslehel ja lapsepuhkusel olles ise hakkama. Paksuks paisunud riiki tuleb ju kuidagi kokku tõmmata!

Kui Postimees on oma juhtkirjades viidanud riigieelarve kärbete vajadusele, siis oleme ikka mõelnud kiirelt paisunud ametnike ja riigiteenistujate palku, erinevaid soodustusi ja bürokraatia vähendamist ehk ka paisunud ametnike arvu ja nendele kuluvate summade vähendamist.

Pole ju mingi saladus, et viimase kolme aastaga on toimunud ministeeriumides ja riigi kontrollitavates asutustes ja ettevõtetes väga ebaühtlane palgaralli, mis on aidanud tublisti kaasa ka keskmise palga kasvule ja sealtkaudu taas läbi indekseeritud tõusude jõudnud paljude riigiteenistujate sissetulekutesse. Kuidas saada kõik taas kontrolli alla, kui turg ei toimi ehk riik on ise erasektori töötajate ülemeelitamises üks peamisi tegijaid tööturul?

Tagasi üles