Postimees 1935. aastal: juurdlus vapside pühapäevase mässukatse asjus kestab

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
PM 11.12.1935
PM 11.12.1935 Foto: Digiteeritud eesti ajalehed / dea.nlib.ee

Ülekuulamisi on seni olnud rohkesti. Kuigi mässukatse niitide avastamine politseilt nõuab suurt tööd, sest organisatsioon oli moodustatud eeskujulikult. Alamad tundsid ainult oma otsest ülemust. Juurdlus on kuuldavasti selgitanud rea üksikasju, kuigi ametlikult nende avaldamist veel soovitavaks ei peeta.

Areteeritud on paigutatud keskvanglasse, kus teatavasti istusid ka 12. märtsi puhul areteeritud vapside tegelased. Kaitseväe teenistuses viibijad on garnisoni peavahis.

Vapside mässukatse puhul Kadaka teel peetud salakoosoleku tabamine oli õieti politseikoolile esimeseks ja suureks tuleprooviks. Kui öösi, mõni minut enne kella 1 politseikooli kasvandikud unest äratati, ei teadnud neist keegi oodata, mis ees seisab. Arvati tegemist olevat hariliku öise häirega. Kui aga mehed autodesse paigutati ja sõit kiires korras läbi linna Baltiski maantee poole läks, siis hakkas selguma, et ees seisab midagi erakordset.

Vapside mässukatse on nüüd iseenesest mänginud politseikoolile, kui mässu otsesele likvideerijale, väikese vingerpussi. Nimelt pikendatakse arvatavasti kooli kursust ühe kuu võrra, kuna mässukatse tõttu on koolil täita rohkesti erakordseid ülesandeid.

Just käesoleval nädalal pidid kasvandikkudel algama lõpueksamid, kuid need tuli nüüd loomulikult edasi lükata ja kool lõpetab töö jõulu asemel arvatavasti alles jaanuari lõpul. Uus kursus kutsutakse kokku kuuldavasti 1. märtsil.

11.12.1935

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles