Enn Listra: Brexit, Eurexit ja Globexit (1)

, TTÜ professor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Enn Listra
Enn Listra Foto: Mihkel Maripuu

Kuigi 23. juunil toimunu kaudne mõju on pikaajaline, on Brexiti otsene mõju Eesti majandusele väike. Alla kolme protsendi ekspordi ja impordi mahust, mis meid Suurbritanniaga seob, ei saa suurt vahetut mõju avaldada. Kaudne ja viivitusega saabuv mõju võib aga väga oluliseks osutuda, kirjutab TTÜ rahandusprofessor Enn Listra.

Muutunud on kulla hind, mis, nagu keerulistel aegadel ikka, rühib ülespoole. Naela 10-protsendine langus neljapäeva õhtust reede õhtuks on küll esialgne, aga ennustab probleeme ettevõtetele, kellel on selle valuutaga seotud ärihuve. Kindlasti on oodata segadust Euroopa, võib-olla ka maailma pangandussüsteemis. Seda eelkõige regulatiivse keskkonna suureneva ebakindluse tõttu. Hääletustulemus on juba toonud suurema volatiilsuse väärtpaberiturgudele. Hispaanias näiteks toimus turuindeksi IBEX ajaloo suurim, 12-protsendine langus.

Pikemas perspektiivis vähendab Brexit Suurbritannia ja selle SKT tõenäoliselt 10 protsendi võrra – see on Šotimaa osa praegusest. Meile tähendab see kõrgelt arenenud ja tänuliku uue äripartneri teket. Igal juhul tuleks meil toetada šotlasi nende püüdes Euroopa Liitu jääda, kui asi peaks sellega tõsiseks minema.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles