Peeter Langovitsi tagasivaade: Kuku-telet ei tulnud

Peeter Langovits
, fotograaf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Langovits

Üha laieneval teleturul olid 1996. aasta alguseks kolme Soome ja kahe Venemaa kanali kõrval ETV, erakanalid Kanal 2 ja EVTV/RTV ning raskustes vaevlev, oma saadeteta Tipp TV. Kui Kanal 2 püüdis publikut seriaalidega «Santa Barbara», «Saladused», «Rosangelica» ja «Keelatud naine», siis EVTV/RTV oli endale auditooriumi leidnud tänu sarjadele «Armastuse džungel», «Vaprad ja ilusad», «California Dreams», «A-Rühm», «Miami Vice» ning kodumaistele seriaalidele «M-Klubi» ja «V.E.R.I.».

Otsesaatena läksid eetrisse Bingo loto loosimine ning oma uudistesaade koos äriuudiste ja kultuuriminutitega. EVTV/RTV  üleriigiline rendileping oli lõppemas ning võimaliku vaba kanali täitmiseks korraldas kultuuriministeerium konkursi. Litsentsikomisjoni sõelale jäi kaks pakkumist: loodav ASi Trio telekanal ja EVTV/RTV õigusjärglaseks peetav uus TV3. Veel 28. veebruaril oli selge: kaheksaliikmelisest komisjonist viis eelistas ASi Trio pakkumist, seda küll hulga küsimustega nende finantseerimise ja veel olematu audiotooriumi kohta. Kultuuriminister Jaak Allik pidas aga komisjoni otsust nõuandvaks ja langetas ise otsuse. 29. veebruari hommikul olid ministri jutule kutsutud vaid TV3 esindajad. Kui minister kabinetiukse avas, sisenesid koos Andres Jõesaar, Toomas Lepp ja Enn Eesmaa ning viimasel hetkel saabunud ajakirjanikud. Alliku jutt oli lühike. Järgnes käepigistus ja uue kanali TV3 tegevdirektori kt Andres Jõesaar hoidiski käes uut ringhäälinguluba, mis andis eetriõiguse kuni 1999. aasta lõpuni. Koos Eesmaa ja Lepaga uuriti dokumenti, naeratusega näol edastas Andres Jõesaar kohe ka Nokia mobiiliga rõõmusõnumi ning vastas ajakirjanike küsimustele. Allikule sai määravaks, et TV3 oli sisuliselt EVTV/RTV õigusjärglane. Samuti rääkis TV3 kasuks väljakujunenud vaatajaskond, järjepidev programm ja rahalised võimalused. ASil Trio sellist kogemust ega vahendeid ei olnud. TV3 puhul ei saanud takistuseks see, et suur osa aktsiakapitali kuulus välismaalastele. Luba jõustus pärast äriregistrisse kandmist ja nädala pärast oli TV3 eetris uue logoga. Jätkusid EVTV/RTV programmis olnud saated. 11. märtsil läks eetrisse Teet Margna oma show «Teet or Alive» ning kuu lõpust algasid otseülekanded vormel-1 GP sarja võistlustest. TV3 programmidirektoriks sai Lepp ning suuremad muutused kavas tulid juba järgmisel hooajal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles