FOOKUS NATO kõrgeimal sõjalisel ülemal puuduvad illusioonid Vene ohu suhtes (1)

Meelis Oidsalu
, Fookuse «Võimu ja julgeoleku» toimetaja
Copy
Foto: Sander Ilvest

Paljud eestlased pole teadvustanud, et NATO kollektiivkaitse operatsiooni ehk artikkel 5 käivitudes lähevad Eesti kaitseväe üksused Ameerika Ühendriikide neljatärnikindrali Christopher Cavoli juhtimise alla. 2022. aasta juulist NATO liitlasvägede kõrgeima ülemjuhataja ehk SACEURi ametikohale asunud mees on Euroopas sündinud ja tunneb meie kontinendi kaitse sõlmküsimusi paremini kui nii mõnigi Euroopa kindral. Toimetaja Meelis Oidsalu küsitles sõjaväelasi ja diplomaate, et saada rohkem teada mehest, kes andis Euroopa sõjalisele kaitsele uue hingamise.

Kui kindral Christopher Cavoli 4. juulil 2022 NATO liitlasvägede kõrgeima ülemjuhataja (ingl k lüh SACEUR) ametikohale asus, oli 21. sajandi seni suurim sõda Euroopas juba alanud.

Lääne-Saksamaal ameerika-itaalia juurtega sõjaväelase perre sündinud Cavolit polnud tema eelkäijal, õhuväekindralil Tod Woltersil vaja Euroopa olukorraga kurssi viia. Ühendriikide armees kõrge renomee omandanud Cavoli oli juba 2020. aastast juhtinud Ühendriikide Euroopa ja Aafrika ühendväejuhatust ning enne seda Ühendriikide maavägesid Euroopas.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles