MINU LUGU Tulin tagasi Eestisse, et mitte elada Vene maailmas. Kuid siin läks kõik teisiti (9)

Copy
Vene mood. Vene maailm.
Vene mood. Vene maailm. Foto: YURI KOCHETKOV / EPA / SCANPIX

Pärast täiemahulise sõja puhkemist Ukrainas naasin Venemaalt kodumaale Eestisse ja avastasin üllatusega, et siinsed sõjavastased venelased tunnevad end vähemusena Putini-meelses venekeelses enamuses, kirjutab kirjanik Denis Drobõšev oma essees.

Üheksakümnendate lõpus lahkusin teismelisena Eestist ja läksin Venemaale, et teostada oma unistus saada kirjanikuks. Mõned aastad hiljem lõpetasin A. M. Gorki nimelise kirjandusinstituudi Moskvas, asusin tööle ajakirjanikuna, kirjutades vabal ajal proosat ja püüdes seda trükki anda. Midagi õnnestus avaldada, tekkisid sõbrad, kellel olid samasugused unistused, astusin liberaalsete noorte kirjandusringi. Ärge imestage, neil aastatel (1999–2011) olid kõik kirjanduslikud noored liberaalsed.

Seejärel toimusid Putini-vastased miitingud, kuhu me loomulikult läksime «kärarikka kambana». Järgnesid Bolotnaja kohtuasi, seejärel «Krimm on meie», olgu ta neetud. Meie liberaalne kirjandusring kahanes märgatavalt. Kuskilt ilmusid välja «patriootliku» (tegelikult Putini-meelse) suuna kirjanikud ja tekkis vastasseis, mis vältas küll vaid lühikest aega.

Kommentaarid (9)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles