Merike Tamm: kuidas lapsed terved hoida

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Merike Tamm
Merike Tamm Foto: Peeter Langovits

Terviseameti uuring näitas, et pooltele 1. klassi lastest antakse juba kodus õpiülesandeid teha. Ka kontrolltöid tehakse ajal, mil õpilaste pea ilmselt kõige aktiivsemalt ei tööta, ehkki seegi on sotsiaalministri määrusega vastuolus.

Koolilaste vanematega rääkides olen neid kuulnud siiralt imestamas, et sellised reeglid üldse olemas. «Millal need lapsed siis õpivad?» küsitakse, kui selgub, et 1. klassis peaks laps saama õhtuti vaid puhata ja mängida.

Võib-olla ongi määrus nii-öelda tähenärimine. Me ise oleme igal ajal ja koguses teinud kontrolltöid – vajadusel sobivalt tunnikontrolli nime all – ja jõuavad ka meie lapsed. Hea haridus tulebki raskelt, kuid annab lapsele väärtusliku tuleviku!

Ent ometi on lapsed tujutud, pideva surve all, vihkavad kooliskäimist. Kõige selgemat keelt räägivad aga haigused – rühihäired, nägemisprobleemid, närvisüsteemi haigused muutuvad laste seas üha tavalisemaks ja selle põhjuseks peetakse suuresti just nende üleliigset töökoormust.
Las nad siis parem mängivad ja spordivad õhtuti, et terved ja sirgeselgsed püsida! Tarkusi omandagu aga koolitunnis, kuhu saab puhanult minna.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles