Kaur Kender: Kogu rahva president. Muidugi!

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Kaur Kender
Kaur Kender Foto: Postimees.ee

Kaur Kender kirjutab, et Arnold Rüütlit ei tohi hukka mõista ega mõnitada. Presidendi institutsiooni peame ju ometi tingimusteta austama?

Aus Kesknädal, ainus leht, mida ma loen (ja mida mõned lausa suitsetavad ja süstivad), räägib, et vananevad presidendid on veel Itaalias (81), Leedus (79) ja… ee Indias (75)! Braavo, Kesknädal, aga miks peatuda poolel teel! Räägime tõtt!

Vaadake, milline oli eelmine Rooma paavst. Aga kas keegi teda seepärast vähem armastas, et tal pea tudises ja ta rääkida ei suutnud? Vastupidi.

Kas teda mõnitati seepärast, et ta haige oli? Mitte kunagi. Sama moodi väärikalt peame ka meie suhtuma oma presidenti.

Kui ta hakkab rahvusvahelistel kohtumistel uinuma, süljerida pintsakul, siis on Eero Rauna ja käsundusohvitseri töö see taskurätikuga kõrvaldada. Ja erinevalt desertöör paavstist, kes põgenes oma rahva juurest kapitalistlikusse Vatikani, oli president Rüütel alati oma rahva kõrval. Alati. Ja jätkab olemist, öelgu rahvas mida tahab.

Seepärast peame teda austama. Ning kui rahvusvahelises pressis peaksid hakkama ilmuma kahemõttelised pildid meie presidendist, siis tuleb igasugune välissuhtlus lõpetada.

Kogu maailm on täis presidente, kes tahavad meile ainult halba. Ainult üks, meie enda oma hoolib sellest maast, rahvast, mullast ja lehmadest juba mitusada aastat. Austagem teda.

Kui välismaalased aga tahavad tulla teda siia mõnitama, siis kehtestame viisad ja astume Euroopa Liidust välja. Me oleme vaba rahvas vabal maal ja keegi ei tohi meile öelda, et Eero Raun valetab, kui ütleb, et president suudab samal ajal segaselt rääkida ja vigadega kirjutada.

Palju on kodanlikud kollaborandid ja Ameerika tallalakujad heitnud presidendile ette välissuhtluse puudulikkust. Aga see võib muutuda teisel ametiajal! Millised riigijuhid on kogu aeg uudistes? Fidel Castro ja Ariel Sharon. Mida nad selleks tegema peavad? Mitte midagi. Olema vanad, meeldivad ja rahulikult lamama.

Meie president on palju ilusam kui nemad kokku. Ja ma usun, et ta on oma rahva nimel valmis veel pikalt elama. Ja uudistekanalite rõõmuks vahel varvast liigutama. Ja vot see on rahvusvaheline tähelepanu.

Ma kutsun kõiki endast lugu pidavaid inimesi üles loobuma presidendi vaimse tervise teemadel arutlemast. Kust on üldse mingitel arstidel tekkinud mulje, et presidendi vaimne seisund on halvenenud? Lugege tema nõukogudeaegseid kõnesid. Kas te tõesti usute, et ükski terve mõistusega inimene suudaks sellist jama surmtõsise näoga ette kanda? Lubage naerda, nurgadoktorid ja soolapuhujad!

Eesti rahva erakordset saatust tuleb mõista. Kommunistlik režiim oli kuritegelik, jah. Aga see ei tähenda seda, et Arnold Rüütli valimine presidendiks oleks sama absurdne kui Himmleri valimine tänapäeval Euroopa Komisjoni.

President ei olnud kurjategija, ta ei tapnud inimesi ega andnud käsku neid tappa: ta oli lihtsalt kümneid tuhandeid eestlasi tapnud, küüditanud ja vägistanud okupatsioonirežiimi orjameelne käpiknukk. Kuidas te aru ei saa? See ei ole sõjakuritegu! Pugemine, alandlikkus, karjerism on kangelastegu, kui neid sooritada kommunistliku režiimi sees!

Ja pealegi: küsige lehmadelt. Kas on lehmadel kunagi parem elu olnud kui Nõukogude ajal?

Muidugi, te ei saa lehmadelt küsida, sest kartes seda ajaloolist hetke, hävitas Mart Laar kõik lehmad! Aga küsige maalt, küsige mullalt! Kuulake eesti rahvalaulu või Jaagup Kreemi!

Ingrid Rüütel võib kinnitada, et nad kõik laulavad refräänis: kinnas pole mõrvar, kinnas pole mõrvar, süüdi on käsi, mis kirve tõstis.

Küünilised poliitikud ütlevad, et rahvas on loll. Et kui valida presidendiks Snaige külmkapp, siis on juba mõne kuu pärast Snaige külmiku toetusprotsent üle 50, sest tegu on ikka presidendiga. Ja presidendi institutsiooni tuleb austada. Just nimelt!

Ma olen valmis aga kihla vedama, et kui seada valijameeste kogus üles Arnold Rüütel ja külmkapp Snaige, siis võidab ikkagi Arnold Rüütel.

Kui just... jah... on üks oht. Kui just parempoolne majandusmaffia ei osta üle Eero Rauna ning ei palka teda külmahingelise külmkapi pressiesindajaks.

Eero Raun! Ära reeda eesti rahvast mitte kunagi!

Või oleks ikkagi parem valida presidendiks külmkapp Snaige? Vähemalt senikaua, kui juhe seinas, ei nirise sealt midagi… Ükskõik. Peaasi, et president on kogu Eesti president.

See tähendab: Villu, Edgari ja... rohkem ei tulegi meelde. Ja ei peagi. Rahvalt pole vaja midagi küsida, sest me armastame oma presidenti. Ükskõik, kes või mis ta ka on.

Tagasi üles