Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

Juhtkiri Poleks vaja uut sõda (11)

Copy
Päeva karikatuur, 26. august.
Päeva karikatuur, 26. august. Illustratsioon: Urmas Nemvalts
  • Iisrael ründas Hizbollah' rünnaku ennetamiseks.
  • Kumbki pool kinnitab, et suurt sõda ei taha.

Täiemõõdulise sõja puhkemine Lähis-Idas poleks kellelegi hea. Kahjuks peame selleks aga valmis olema.

Pühapäeva varahommikul pommitas sadakond Iisraeli lennukit šiiitliku äärmusrühmituse Hizbollah’ positsioone Liibanonis. Iisraeli sõnul tehti seda oodatava raketirünnaku ennetamiseks. Hizbollah’ vastas sellega, et tulistas Iisraeli põhjaosasse üle 300 raketi ja lisaks saatis veel droone.

Hizbollah’ teatel on tegu «esimese vastusega» rühmituse komandöri Fuad Shukri tapmisele Iisraeli poolt juulis. Iisrael kuulutas välja 48-tunnise eriolukorra.

Liibanonis hukkus teadaolevalt kolm inimest, kuid mõlemad pooled kinnitasid, et vastane tekitas neile vaid väikest kahju. Iisrael omalt poolt teatas tuhandete Hizbollah’ raketiplatvormide hävitamisest.

Hizbollah’ kinnitusel oli ka nende rünnaku esimene etapp edukas. Eesmärgiks olevat olnud sihtida Iisraeli positsioone, et hõlbustada droonirünnakuid sihtmärkide pihta sügaval riigi sisemuses. Ilmselt proovisid nad sellega testida Iisraeli võimsat õhutõrjesüsteemi, et leida selles nõrku kohti.

See näitab taas, et odavate droonide jahtimine kuluka õhutõrje abil pole ehk parim lahendus, vaid Iisraelile kuluks ära mitmekihiline lähenemine, mida – küll olude sunnil – rakendavad ukrainlased, kes droonide vastu kasutavad edukalt palju odavamat tehnikat.

Nii Iisraeli kui ka Hizbollah’ juhid on kinnitanud, et nad ei soovi täiemõõdulist sõda, aga on selleks valmis. Iisraelil on seejuures lõunas asuvas Gaza sektoris endiselt käimas konflikt Palestiina terrorirühmitusega Hamas. Liibanonis sügavalt juurdunud Hizbollah on märksa tõsisem vastane.

Nii Iisraeli kui ka Hizbollah’ juhid on kinnitanud, et nad ei soovi täiemõõdulist sõda, aga on selleks valmis.

Ei tohi unustada aga ka seda, et Hizbollah’ taga peitub tema toetaja Iraan. Päev pärast Shukrit tabanud raketirünnakut Beirutis tapeti Iraani pealinnas Teheranis ilmselt Iisraeli poolt Hamasi juht Ismail Haniyeh. Iraan on lubanud tema surma eest kätte maksta, kuid pole veel seda teinud. Nii on ilmselt varem või hiljem oodata samme ka Teherani suunalt.

Iraan tõenäoliselt alles kaalub oma samme. Aprillis ründas Teheran Iisraeli sadade rakettide ja droonidega, kättemaksuks kahe oma kindrali tapmise eest Iraani saatkonnas Damaskuses. Haniyeh’ surm näitab, et see rünnak Iisraeli kuigivõrd ei kõigutanud.

Vaenutegevuse laienemine, seda enam täiemõõdulise sõja puhkemine Lähis-Idas oleks loomulikult halb. Eeskätt loomulikult sealsetele elanikele, aga ka selle poolest, et see tõmbaks tähelepanu ja ressursse eemale meile oluliselt sõjalt Ukrainas.

Kahjuks peame aga eskalatsiooniks valmis olema. Läänel pole pääsu, sellistele paariariikidele nagu Iraan – ja tema liitlane Venemaa – tuleb otsustavalt vastu astuda.

Tagasi üles