Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

Agris Peedu Tervishoiusüsteemi saab teha paremaks ühtlustamisega (1)

Agris Peedu
Agris Peedu Foto: Erakogu

Tervisekassa 2025. aasta eelarve vaatab meile kõigile vastu 150 miljoni euro suuruse miinusega. Eelarvelised probleemid on ühiskonnas ja tervishoiusüsteemis sees tugevalt tuntavad ning nende lahendamine peaks algama nii süsteemide ühtlustamisest kui ka iga inimese enda käitumisharjumustest, kirjutab Põhja-Eesti Regionaalhaigla juhatuse esimees Agris Peedu.

Kui vaatame meie tervishoiusüsteemi, siis killustatusest annab hästi märku näiteks see, et enamasti on kõikidel Eesti haiglatel oma eraldiseisev haiglainfosüsteem. Näiteks neli Tallinnas asuvat haiglat kasutavad kolme erinevat sellist infosüsteemi. See tähendab aga, et inimeste terviseandmed ei liigu haiglate, aga ka teiste tervishoiuasutuste vahel sujuvalt või siis üldse mitte. Andmed on olemas, kuid erinevad süsteemid ei suuda neid lugeda ega omavahel liigutada. Peale selle ei ole nende haiglainfosüsteemide ülalpidamine sugugi odav.

Selgituseks – jutt ei ole tervise infosüsteemist, kuhu pääseb iga inimene digiloo kaudu ligi ning millele pääsevad ligi ka tervishoiuteenuse osutajad, kui luba selleks on neile antud. Jutt on detailsest haigla infosüsteemist, mis on igal haiglal enamasti erinev ning palju detailsem, kui tervise infosüsteem.

Tagasi üles