Presidentaalne peaminister

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Algirdas Butkevičius
Algirdas Butkevičius Foto: AFP/SCANPIX

Leedu poolpresidentaalne valitsemissüsteem tähendab kohalike ekspertide sõnul seda, et küsimus, kas domineerib peaminister või president, saab lahendatud isiksuste tasandil iga konkreetse juhtumi puhul eraldi.


Eeldatav järgmine valitsusjuht, sotside liider Algirdas Butkevičius näikse juba praegu pakkuvat ohje president Dalia Grybauskaitėle. Pärast riigipea teravaid kommentaare Butkevičiuse koalitsioonipartnerite aadressil andis viimane selgelt märku soovist täita riigipea tahtmist ja pakkus koguni välja, et tema valitsuse välisministri võiks president ise nimetada.

On põnev näha, kes avaldab üldiselt pigem pehmeloomuliseks peetavale Butkevičiusele edaspidi tugevamat mõju: kas kõva käega president Grybauskaitė või siis hoopiski tema viisakalt öeldes värvikad liitlased Rolandas Paksas ja Viktor Uspaskihh.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles