Sulev Valner: viis kaotatud aastat

Sulev Valner
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sulev Valner
Sulev Valner Foto: SCANPIX

Pisut enam kui viis aastat tagasi käisin veel raadiotöötajana Kopenhaagenis ühel rahvusvahelisel konverentsil. See toimus Taani ringhäälingu uues majas, mis on ilmselt kõige uhkem ja moodsam ringhäälingukompleks kogu Euroopas. Ometi ei olnud meie vastuvõtjad uue maja üle sugugi nii rõõmsad, kui võinuks arvata.



Vastupidi, kõnealust üritust korraldanud raadiodokumentalistika toimetus oli lausa õnnetu, nemad olid saanud värskelt teate oma toimetuse kinnipanekust. Põhjuseks ei miski muu kui sellesama maja ehitus, mis – nagu ehitused sageli – läks alguses plaanitust oluliselt kallimaks. Kannatasid toimetused ehk ringhäälingu sisu, sest kogu seda liiga kalliks läinud uhkust kinni maksta ei suutnud või ei tahtnud isegi kriisieelne rikas Taani riik.

Umbes samal ajal sündis Eestis otsus ehitada uus võimas ringhäälingumaja. Seda asja on nüüd pisut enam kui viis aastat aetud ning mõnigi miljon eurot eeltöödeks kulutatud. Kuni sel nädalal kuulsime hiljuti muutunud koosseisuga ringhäälingunõukogust, et kogu plaanile tõmmati pidurit ja projekt tõstetakse riiulile.

Tunnistan, et varem sama ehitust kindlalt toetanud nõukogu nii kindlameelne pööre oli üllatav, aga seekord meeldivalt. Usun, et otsus on õige, aga kahjuks viis aastat liiga hilja. Kui sama energia oleks suunatud kasulikumasse kohta, võinuks selle ajaga mõne tõesti vajaliku asja ära teha.

Muidugi, võrreldes näiteks Eesti Rahva Muuseumi ehitamise saaga või Saaremaa silla uuringutega ei ole viis kaotatud aastat mingi eriti pikk aeg. Paras ülikoolistuudium, mis viitab, et ju ongi tarkuse kogumiseks vahel sellist õppimise perioodi vaja.

Ei arva ka, et oleks õige norida ja süüdlast otsida ettevalmistustöödeks kulunud ja nüüd justkui tühja läinud raha pärast, ehkki summa pole väike. Kõik toimus suures osas poliitikutest koosneva ringhäälingunõukogu kollektiivsel heakskiidul ja neilt vastutamist oodata pole nagunii mõtet.

Mõni lennukimudel tulebki valmis ehitada, et aru saada: see on ilus küll, aga ei lenda. Korra on ETV juba peaaegu pankrotis ära käinud, neid võlgu maksti veel üsna hiljuti. Risk oli, et ehitamisega üsna küsitavasse asukohta Järvele haigla, surnuaia ja K-Rauta naabruses hakatakse poolvägisi uljalt peale ja siis võib juhtuda midagi sellist, nagu on juhtunud praegu kunstiakadeemiaga.

Jah, ka Taani ringhäälingukompleks asub kesklinnast väljas, aga sinna viib metroo, kus ringhäälingul on oma peatus. See ei ole päris sama, kui loota Tallinnas bussi number 23 peale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles