Optimist Zatlers

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valdis Zatlers.
Valdis Zatlers. Foto: AP / Scanpix

Läti president Valdis Zatlers reageeris parlamendihoone ründamisega tipnenud Riia meeleavaldusele päev hiljem ultimaatumiga.


President nõudis seimilt põhiseaduse muutmist selliseks, et valijad saaksid nõuda parlamendi ennetähtaegset laialisaatmist.



Riigipea põhjendas oma ultimaatumit sellega, et lätlaste usaldus parlamendiliikmete vastu on kokku kukkunud. Ja just nii lood ongi. Kui valimised korraldataks juba homme, ei pääseks osa praegustest valitsuserakondadest üle valimiskünnise.



Mõistagi ei tohi Zatlers kaotada usku Läti valijatesse, kes – juhul kui nad põhiseadust muutvale referendumile piisaval arvul kohale tulevad – peavad nüüd ei-tea-mitmendat-korda endi seast valima järgmised sada õnnelikku, kes need kaabakad Jekaba tänaval välja vahetavad ja riigi õige järje peale aitavad.



Et Läti poliitiline kriis on tihedalt seotud sealse majandussurutisega, ei taandu esimene enne seda, kui lõpeb teine. President Zatlers peab lootma, et karm aeg ei too võimule äärmuslikke jõude.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles