Allan Käro: kestlik jätkusuutmatus

, ajaloolane
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Allan Käro
Allan Käro Foto: Pm

Kui mullu sügisel hakati Hiiumaa haiglale koguma raha kompuutertomograafi muretsemiseks, siis oli pealinna ametnike seisukohaks üksmeelne eitus. Riigikontrolli vanemaudiitor Meelis Peerna võttis isegi kommenteerida Hiiumaa haiglajuhi ambitsioone (EPL, 23.9.2010). Kaks aastat varem oli riigikontroll asja uurinud ja leidnud, et üldhaiglates olevaid kompuutertomograafe kasutatakse optimaalsega võrreldes vaid 35-protsendilise koormusega.


Ametnike loogika oli vääramatu – on tunduvalt odavam vedada haigeid ette ühele kallile aparaadile, kui osta kallis aparaat iga haige juurde. Teatud geograafiliste iseärasuste tõttu on Hiiumaalt kiiret abi vajavaid patsiente võimalik ära tuua vaid õhu kaudu. «Helikopteri- ja lennukiühendus peavad tagama patsientide transpordi Tallinna haiglatesse rasketel juhtudel,» ütleb 2002. aastast pärit Eesti haiglavõrgu arengukava Hiiumaa haigla kohta.

Üheksa aastat hiljem selgus, et muidu väga efektiivsest plaanist oli välja jäänud üks pisiasi. «Kui me kopterid Schengeni rahadest ja Välispiirifondist soetasime, olid need planeeritud ainult piiri valvamiseks. Tegelikkuses tellitakse neid aga hästi palju meditsiinilendudeks,» teatas siseministeeriumi asekantsler Erkki Koort (ERRi uudisteportaal 1.8.2011).

Kuigi on võimatu aru saada, kuidas sai kopterite tellimise ajal 2005. aastal olla teadmata meditsiinilendude vajalikkus, ei olnud tegemist mittelendavate kopterite pärast tule alla jäänud ametniku keele- või mõttevääratusega. Ka n-ö normaal­setes oludes ehk aasta varem kinnitas siseministeeriumi pääste- ja kriisireguleerimispoliitika osakonna nõunik Tauno Suurkivi, et peamiselt kasutab piirivalve kopterit piiririkkujate või õlireostuse tuvastamiseks. Sellest lähtuvalt on paika pandud näiteks kopterite reageerimisaeg, mis meditsiinilendudeks ei ole kaugeltki piisavalt kiire (PM 27.10.2010).

Kuigi sotsiaal- ja siseministeeriumi tegevus näib kulgevat mööda paralleelseid sirgeid, mille ühinemine kuskil silmapiiril on ainult optiline meelepete, pole see antud juhul peamine. Üllatab (või siis ka ei üllata üldse) see kergus, millega eri ametkonnad asusid eitama kompuutertomograafi vajalikkust Hiiumaal. Toetuti mingile abstraktsele arvutusele, ilmselt sekunditki mõtlemata asja sisule.

Ega see pole ainuke kord, kui Tallinnas tehtud arvutused tegeliku eluga just väga palju kokkupuutepunkte ei oma. Aga jõudu kõigile pealinna analüütikutele nuputamisel, miks küll haldusterritoriaalne reform sedavõrd ebapopulaarne on.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles