Propastop: ühe propagandarünnaku arengust reaalajas (5)

Propastop.org
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seinamaaling Venemaa president Vladimir Putinist ja USA tulevasest presidendist Donald Trumpist.
Seinamaaling Venemaa president Vladimir Putinist ja USA tulevasest presidendist Donald Trumpist. Foto: INTS KALNINS/REUTERS/Scanpix

Propastop annab ülevaate sellest, kuidas levis sel nädalal üks Balti riike ja USA järgmist president Donald Trumpi puudutav valeuudis.

30. novembril ilmus Venemaaga seotud uudisteportaali lugu, mille sisuks Läti, Leedu ja Eesti riigipeade ühine telefonikõne USA järgmisele presidendile Donald Trumpile, mille käigus ajasid kolm presidenti väidetavalt Trumpi sedavõrd vihale, et ta käskis Balti riikide presidentidel vait jääda ning viskas toru hargile.

Uskumatult jabura sisuga lugu on väljamõeldis ja ilmselge vale. Vabariigi Presidendi Kantselei lükkab Propastopi blogile saadetud vastuses ümber sellise kõne toimumise fakti.

Uudise algallikana viidatakse uudistekanalile CNN. Info pärinevat Kellyanne Conway intervjuust selle kanali ajakirjanikule Christiane Amanpourile.

Loo sisu ei olegi siinkohal oluline. Propastopi blogi vaates on olulisem taas kord uudise avaldamise ja arenemise protsess. Konkreetsele allikale viitav ning konkreetsete inimestele omistatud tsitaatidega lugu ilmub mõnes Venemaaga seotud uudisteportaalis. Algallikat leida ei õnnestu. Uudises viidatud link CNNi algloole avab hoopis uudistekanali avalehe ning ka CNN-i otsingumootor ei leia keskkonnast ühtegi selleteemalist uudist.

Mõne tunniga on sama teksti ja sageli ka sama fotoga uudist levitanud juba ligikaudu kümmekond samaväärset uudistekeskkonda ning edasi hakkab uudis liikuma juba mööda Twitteri ja teisi sotsiaalvõrgustike.

Uudise loomise aluseks on samad jutupunktid ning eesmärgid – moonutada tõde, tekitada kahtlusi, tekitada lõhesid liikmesriikide vahel, ajendada Euroopa Liidu ja selle Põhja-Ameerika partnerite strateegilist üksteisest eemaldumist ning tekitada hirmu ja ebakindlust kodanike seas.

Kuivõrd uudis ilmus blogipostitusele eelneval päeval, saame antud postitust juba jooksvalt täiendada ning anda lõpuks hinnangu, kuidas meie vaadeldav propagandarünnak levis.

Esimese päevaga oli uudis levinud mitmetesse Venemaa mõjusfääris olevatesse propagandakanalitesse, millest mõned näited allpool (Propastop ei soovi aidata kaasa uudise levikule või kanali majandustegevusele, mistõttu ei ole esitatud viited otselingitavad).

http://universe-tss.su/main/politika/world/43550-v-svoey-pervoy-besede-s-rukovoditelyami-pribaltiki-donald-tramp-posovetoval-im-zatknutsya.html

https://maxpark.com/user/4268079037/content/5576672

http://www.politforums.net/other/1480488293.html

http://vg-news.ru/n/125235

https://sakhapress.ru/archives/217563

http://www.belvpo.com/ru/77109.html

http://rf-smi.ru/usa/38060-odin-zvonok-trampu-na-troih-pribaltika-dozvonilas.html


Propastop.org on kaitseliidu vabatahtlike veetav blogi, mis tegeleb Eesti-vastaste manipulatsioonide, valede ja propaganda paljastamisega. Nende tegemisi saab jälgida ka Facebookis.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles