Postimees 1939. aastal: Eesti jääb Euroopa sõjas rahusaareks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaitseliidu õhukaitsepropagandaauto 1939. aastal Draamateatri ees.
Kaitseliidu õhukaitsepropagandaauto 1939. aastal Draamateatri ees. Foto: Rahvusarhiivi filmiarhiiv

Saksa-Poola konflikt, mis möödunud reedel puhkes oma täies tõsiduses, on, nagu juba arvata võis, ruttu laienenud. /…/ Meie ei saa praeguses olukorras teha muud, kui uuesti juhtida tähelepanu neile vastastikustele süüdistustele ja etteheidetele, mis on tulnud kuuldavale Varssavis, Berliinis, Londonis ja Pariisis, ja millistes iga osaline ütleb oma südametunnistuse olevat puhta ning paneb vastutuse teise poole õlgadele.

Eesti on asunud selles Euroopa sõjas kõikide osaliste suhtes valju ja täieliku erapooletuse seisukohale. See seisukoht vastab Eesti huvidele ja on leidnud tunnustamist ja arusaamist.

Ühtlasi aga Eesti on kindlasti otsustanud kaitsta oma erapooletust rikkumiste vastu, kui – mida meie ei usu – kusagilt poolt selleks peaks katset tehtama.

See meie seisukoht ühenduses olukorra kaine vaatlemisega, milles toimub Euroopa sõda, lubab meil rahulikult ja julgelt teha igapäevast tööd ja vaadata tulevikku. Suur segilöömine poliitilisel, majanduslikul ja kultuurilisel alal, mida toob endaga kaasa Euroopa sõda, süveneb seda enam, mida kauem kestab rahvaste heitlus. Erapooletute riikide läbikäimine sõdivatega alistub nüüdsest peale uuele rezhiimile. Seda tuleb arvesse võtta ja selle kohaselt end sisse seada. Kuid see ei tarvitse meis põhjustada mingit kartust ega vähenda tõsiasja, et meie oleme rahuliku töö saareks keset möllavat merd. 5.09.1939

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles