Henrik Roonemaa: unustage see 5G natukeseks ära

Henrik Roonemaa
, kolumnist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Henrik Roonemaa
Henrik Roonemaa Foto: Peeter Langovits

Kui Eesti Telekom jaanuaris Telia Eestiks muutus ning sai uue värvilise logo ja uue rootslasest juhi, oli neil vaja mingit teemat, mida kõige selle kõrval ajakirjandusele äärmiselt positiivsena esitleda. Armastatud brändi kadumine ja lugupeetud tippjuhi asendamine ei ole just need teemad, millega üks ettevõte tahaks päeva meedias veeta. Oli vaja midagi, mis oleks positiivne ja uudne, mis kinnitaks Telia kui tehnoloogialiidri ja innovaatori mainet, kirjutab kolumnist Henrik Roonemaa.

Selleks teemaks sai 5G ehk järgmise põlvkonna mobiilivõrk. «Tallinn saab ülejärgmisel aastal maailma ühe esimese 5G võrgu» oli meil Geeniuses pealkiri, ja teistes väljaannetes olid sarnased.

Teiste operaatorite esindajad olid – kes omavahelistes vestlustes, kes avalikult – kiired tähelepanu juhtima, et nende hinnangul on tegemist osava PR-lükkega, sest sellist asja nagu 5G ei ole maailmas praegu olemas ega pole ka aastaks 2018, kui Telia proovivõrk juba Tallinnas püsti peaks olema ning mingeid teenuseid edastama.

Asi on selles, et mobiilimaailmas käivad alles praegu vaidlused ja arutelud, milline saab olema 5G standard ehk kuidas see asi kõik tehniliselt üldse käima hakkab. Piltlikult öeldes arutavad nad selle üle, mitu ratast tulevasel autol olema saab, kus asub rool, kuidas avanevad uksed ja nii edasi. Mobiilivõrkude arendamisega tegelevad firmad nagu Ericsson, Huawei ja teised tunnistavad, et standard saab paika ilmselt umbes aastaks 2020.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles