Jaak Allik: suure taktiku Savisaare pisike poliitika

Jaak Allik
, Sotsiaaldemokraatlik Erakond
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaak Allik
Jaak Allik Foto: Marko Saarm / Sakala

Keskerakonna esimees pakkus EKRE-le, Vabaerakonnale ja IRLile koostööd kooseluseaduse tühistamisel. Loomulikult pole Edgar Savisaarel kooseluseadusest sooja ega külma, nagu ta ise korduvalt väljendas, kui seda seadust eelmises riigikogus menetleti.

Ta suhtus rahulikult ka sellesse, kui tema asetäitja (Kadri Simson) ja peasekretär (Priit Toobal) tolle seaduse poolt hääletasid. Mis siis nüüd on juhtunud? Juhtunud pole midagi, Suur Taktik näeb lihtsalt võimalust IRL kahvlisse panna. On see erakond ju korduvalt teatanud, et välistab igasuguse koostöö Savisaarega, kes esindavat Eestis putinlikke huve ja vaateid. Praegu tahab Edgar näidata, et teete ikka koostööd küll ning koguni küsimuses, kus ma lausa ühemõtteliselt putinlikke vaateid esindan. Ja kui teete selles küsimuses, siis peagi mõnes teiseski, ärge mängige pühamehi, ka teie seisukoht sõltub istekohast. Ja kui ei tee, siis seletage palun oma valijate EKRE-meelsemale osale, miks te siis järsku kooseluseaduse tühistamist ei toeta. Kahvel missugune! Selliseid käike on Edgar kogu elu osanud meisterlikult teha.

Kuidas IRL sellest välja tuleb, on nende asi. Olulisem on see, et nii käitudes ning taktikale jälle strateegiat ohvriks tuues paneb Savisaar taas kahvlisse ka omaenda erakonna. Loomulikult kiidab temas tärganud vaenulikkuse kooseluseaduse suhtes heaks see osa tema venekeelsest valijaskonnast, kes on homoseksuaale kogu aeg pidanud inimkonna suurimateks vaenlasteks. Kui vaadata, kes osalesid Toompea-miitinguil nii kooseluseaduse kui ka pagulaste vastu, siis näeme seal samu nägusid. Esimesel miitingul oli aga ka mitu Keskerakonna venelastest poliitikut, seistes seal kõrvuti isamaaliitlastega, kes tahavad keelata venekeelse hariduse (ka põhikoolides), ning EKRE-lastega, kes keelaksid vene keele tarvitamise meie avalikus ruumis üldse (nõudes teenindusasutustelt selle eest erilist maksu).

Just neile poliitilistele jõududele pakubki Savisaar nüüd kooseluseadusevastast pakti. Et aga päästa nende «sõprade» käest venekeelne haridus, selleks vajab ta mõistagi liberastidest/tolerastidest sotsiaaldemokraatide ning Reformierakonna mõistlikuma osa toetust. Sellist käitumist nimetatakse oportunismiks (põhimõttelageduseks), mille suurmeister on Savisaar alati olnud. Paraku see ongi põhjus, miks keegi ei taha teda enam koalitsiooni võtta, ja õnneks on peaaegu pool Keskerakonnast sellest aru saanud. Sest oportunism lõpeb paratamatult ummikuga.

Oletame, et täitub Savisaare unistus ja üle poole parlamendikohtadest saab järgmistel valimistel Keskerakond koos EKREga. Siis jõuab kätte aeg otsustamiseks, kust ja kelle vahelt läheb Eestis sallivuse ja võrdõiguslikkuse piir. Savisaar loodab, et visates üheskoos homod üle parda, suudab ta tõmmata piiri venelaste ja muude immigrantide vahele. Esimestele siis «võrdsed õigused» ja teistele «näita ust». Ei tule välja! Vaadates fotosid tõrvikurongkäikudest, pole ajaloolasel ja sotsioloogil ju raske mõista, et neis nägudes ja loosungites, selles kirglikus vihas, ei peegeldu muu kui venelastevastane viha ja hirm. Venevastaseid tõrvikurongkäike Tallinna südalinnas ei lubaks meie õiguskaitseorganid (ja Tallinna linnapeagi) ilmselt korraldada. Kuna ühtegi pagulast pole aga keegi veel näinud, siis nende vastu võib marssida küll.

Mida peegeldab see, et eesti (ja läti) rahva seas on Euroopa kõrgeim protsent neid, kes peavad massiimmigratsiooni suurimaks sotsiaalseks probleemiks? Ei muud kui mälestust massiimmigratsioonist 1940–1990. Imestus selle üle, et suur osa eesti rahvast on järku ksenofoobne ja sallimatu, on silmakirjalik. Tegelikult on kõik eesti valitsused ja suurem osa tipp-poliitikuist seda ksenofoobiat ju 25 aastat kasvatanud ja aretanud. Ja milles neidki süüdistada, sest 1940–1990 oli reaalsus ja sellega kaasnenud massiimmigratsioon niisamuti?

Vast ainult selles, et vabad olles ei suuda nad end peremeestena tunda. Võiks ju mõista, et Vao põgenikekeskuse süütamine ning venekeelse koolihariduse keelustamine on võrdväärsed aktid, igatahes samast hirmust põhjustatud. Ma usun, et Edgar Savisaar targa ühiskonnauurijana mõistab seda. Paraku on ta poliitikuna aga jälle oportunist. Sest targa poliitikuna ei pakuks ta pakti IRLile ja EKRE-le, vaid teeks oma erakonna venekeelsele (ja mitte ainult) osale selgeks, mida tegelikult tähendab kooseluseadus. Teeks selgeks, et vähemuste õiguste eest võitlemine pole tükeldatav. Tuletaks meelde, et natslikes gaasiahjudes põlesid koos nii homod, juudid, mustlased kui ka vangi langenud venelased.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles