Jürgen Tamme: nõrkus või tugevus

Jürgen Tamme
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jürgen Tamme
Jürgen Tamme Foto: Andres Haabu / Postimees

«On au olla siin päeval, mil Eesti tähistab 1919. aastal saavutatud võitu Võnnu lahingus,» lausus Ameerika Ühendriikide kaitseminister Ashton Carter Tallinnas ajakirjanikele, hääldades püüdlikult Lätis asuva kena linnakese vana eestikeelset nime. Inglise keeles kõlas see armsalt naljakalt, umbes nagu «Vonnü». 

Väliselt ei lasknud head lõunanaabrit esindanud kaitseministeeriumi kantsler Jānis Sārts end häirida ajaloolisest torkest, mis muutis Eesti ja Läti suhted esimese iseseisvusaja jooksul üsna mürgiseks. Sārts meenutas ühise vaenlase vastu saavutatud võitu ning tänaseid liitlassuhteid, vaigistades minevikku viisaka ja sõbraliku olevikuga.

Samalt kohtumiselt jõudis välismeediasse ka Eesti kaitseministri Sven Mikseri märkus, et NATO kollektiivselt ja Ameerika Ühendriigid eraldi on sõjaliselt praegu Venemaast kaugelt üle. Ajakirjandus – teadagi – armastab tugevaid ja otsekoheseid väljaütlemisi. Mind aga köitis hoopis muu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles