Andres Reimer: kolm tilka soomlase verd

Andres Reimer
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Reimer
Andres Reimer Foto: Postimees

PR-katastroof – nii iseloomustab Soome Kauppalehti sealse valitsuse pingutusi venitada Euroopa sanktsioonidega Ukrainat ahistava Venemaa vastu. Eestlastelegi tundub Soome riigimeeste käitumine imelik.

Põhjanaaber pidurdab, sest andis suurte tehingute eest Venemaaga kolm tilka verd.

Kui Eesti vähendab, siis Soome suurendab oma energeetilist sõltuvust Venemaast. Veebruaris sõlmis Euroopa Komisjoni praeguse asepresidendi Jyrki Kataineni juhitav Soome valitsus lepingu, millega Rosatom ehitab Hanhikivi tuumaelektrijaama. Rosatom investeerib ligi miljard eurot ja omandab aktsiate 34-protsendilise kontrollpaki.

Märtsis okupeeris Venemaa Krimmi. Kui Euroopa Liit kehtestas agressorile sanktsioonid, said soomlased vastu näppe. Fortumile kuuluv Tšeljabinski monopoolne soojafirma kahekordistas mullu kasumit. Nüüd vaatab oblasti tariifikomitee soomlaste taotluse järgmise aasta soojahindade suhtes tähelepanelikult läbi. «Tšeljabinski oblasti maksumaksjad toidavad soomlaste ettevõtet. Suurepärane! Aga soomlased kehtestavad Venemaa Föderatsiooni vastu sanktsioone! Lihtsalt super! Nüüd hakkame kõik töötama Soome heaks!» hüüdis oblasti peaminister Sergei Komjakov Uralpressi vahendusel.

Üle poole Fortumist kuulub Soome valitsusele ja pensionifondidele.

Gazpromi 25-protsendilise osalusega energiafirma Gasum, millest kolmandik kuulub Fortumile, veenis kõiki, et energeetilise julgeoleku suurendamiseks tuleb Eesti ja Soome vahele Euroopa rahaga ehitada Balticconnectori gaasitoru. Toru hakkab kasutama Gazprom, kes on piirkonna ainuke maagaasi tarnija. Toru ei too Eestile ega ka teistele Balti riikidele juurde alternatiivseid maagaasitarneid, kuid võimaldab Gazpromil hakata kasutama Läti maa-aluseid gaasihoidlaid Soome varustamiseks. Sel nädalal piiras Gazprom gaasitarneid Poolale, et takistada Ukraina varustamist gaasiga. See näitab, et Gazprom saab Balti riike mõjutada Balticconnectoriga samamoodi, nagu ta saab seda teha praegu.

Finnairi ja Vantaa lennuvälja edu tugineb Venemaa poolt soomlastele erilistel tingimustel antudõigusele teha ülelende Siberist. Kui Venemaa lõpetaks eurooplaste ülelennud Siberist, kukuks kokku ka soomlaste lennuäri. Üleeile kiirustas arenguminister Pekka Haavisto kinnitama, et riigi 55,8-protsendiline osalus Finnairis garanteerib firmale lennud üle Siberi ka siis, kui teistele eurooplastele uks kinni lüüakse. Võib-olla teenisid soomlased sellise garantii välja oma poliitikaga.

Soomlaste majandusedu ja häid suhteid Venemaal on ikka eestlastele eeskujuks toodud, sest eeldati Venemaa sammumist demokraatia teel ja muutumist euroopalikuks riigiks. Kuid nii pole läinud.

Loodan, et soomlased jaksavad oma kolme veretilga eest maksta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles