Nils Niitra: Putini lambakari

Nils Niitra
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nils Niitra
Nils Niitra Foto: Postimees

Vähesed eestlased tegid numbrit sellest, et Eesti sai hiljuti oma ajaloo esimese vene rahvusest ministri. Veel mõni aasta tagasi tehti palju suurem number sellest, et Konstantin Vassiljev on meie parim jalgpallur – temast sai lausa integratsiooni vapiloom. Julgen väita, et eestlaste suhtumine oma vene rahvusest kaaslastesse on arenenud. Õppige keelt, võtke vastu meie ühiskonna võimalused ja hakake aga pihta.

Loomulikult on veel küllaga teha, et siinsed slaavlased end Eestis paremini tunneks. Olin venekeelse telekanali loomise kindel pooldaja juba 2007. aastal, Ida-Viru vajab palju rohkem tähelepanu ja nii edasi.

Aga kui Putin okupeerib oma naaberriikide territooriume, kerkib tema populaarsus taas ulmelistesse kõrgustesse ja minus tekib jõuetusetunne. Eestivenelaste hulgas on Putin vähemalt sama populaarne kui kodumaal, seda on kinnitanud siin läbi viidud Vene presidendi valimised, kinnitavad ka vestlused tuttavate eestivenelastega. Vastavaid arvamusküsitlusi pole meil minu teada läbi viidud, aga võiks.

Mõnegi eestivenelase suhtumises Eestisse ja eestlastesse on omajagu silmakirjalikkust – ta võib sulle täna öelda, et talle meeldib siin elada ja ta usub meie riiki, aga homme teatab, et parem oleks ikkagi kuuluda ühte suurde ja tugevasse liitu, nagu oli Nõukogude Liit. Kõik sõltub poliitilisest olukorrast – Krimmi annekteerimise eel näitasid küsitlused, et lõviosa elanikest eelistaks olla Ukrainas, pärast seda jutt muutus.

Nii nagu paljud eestivenelased pettusid eestlastes pronksööde ajal, nii olen mina hakanud pettuma eestivenelastes. Aga ma tahan olla Putini-meelsete eestivenelaste suhtes väga otsekohene – toetades seda meest, toetate te tšekiste. Te toetate režiimi, mida juhivad NKVD geneetilised järeltulijad, kes küüditasid, vangistasid ja tapsid 1940. aastatel kümneid tuhandeid eestlasi. Need inimesed tegelevad stalinismi järjekindla rehabiliteerimisega ja on seega Eesti riigi ja rahva vaenlased. Nad kannavad endas platnoimentaliteeti, mille kohaselt austust saab ära teenida jõuga. Rahvusvahelisele üldsusele näkku valetamine on lubatav ja eesmärk pühitseb abinõu. Ajakirjandus muudetakse seejuures režiimi mängukanniks.

Need on faktid, mida lõviosa eestlastest näeb, ja ma tahaks teada, miks ei saa sellest aru nii suur osa eestivenelastest. Sõna «austus» on muide üks läbivaid teemasid, mida mõnigi eestivenelane kasutab Putini õigustamiseks – Venemaad ja venelasi jälle austatakse. Nad ei saa aru, et tegelikult austus muudkui kahaneb.

Kui te tahate, et me teid päriselt austame, siis ärge toetage Putinit. Hakake oma peaga informatsiooni sünteesima. Ja lõpetage ära jutud mingist müstilisest Vene teest, mille tõttu see riik saabki toimida vaid diktatuuri tingimustes. Jääge venelasteks, aga saage ükskord ometi eurooplasteks!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles