Kalle Muuli: häälekas alistumine

Kalle Muuli
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalle Muuli.
Kalle Muuli. Foto: Peeter Langovits

Küll tahaks uskuda kõike, mida justiitsminister Rein Lang ja välisminister Urmas Paet küberünnakute korraldaja Sergei Markovi sissesõidukeelu tühistamise põhjuste kohta räägivad. Aga mida uskuda, kui nad ise oma jutu juba järgmisel päeval, aga vahel ka järgmises lauses ümber lükkavad?




Lang ja Paet on öelnud, et Markovi keeld tühistati, kuna ühepoolsed piirangud ministritele ja parlamendiliikmetele pole Euroopas kombeks. Kuid Vassili Jakemenko sissesõidukeelu jättis Lang ju jõusse ja see kehtib siiamaani, ehkki Jakemenko on Vene valitsuse liige.



Markovi kohta on mõlemad mehed öelnud, et tema osalemise kohta küberrünnakute korraldamises pole muid tõendeid peale Markovi enda ülestunnistuse. Aga kas süü ülestunnistus polegi siis tõend? Ja milliseid tõendeid meil peale selle veel üldse olla saakski?


Terroriteo puhul on tavaline, et selle korraldaja kohta polegi sageli muid tõendeid, kui terroristi enda hooplemine. Sageli kuuleme, et vastutuse rünnaku eest võttis enda peale see või teine rühmitus. Markov tegi sedasama –  võttis vastutuse enda peale. Vastutagugi siis.



Aga kui lähtuda Langi väitest, et Markovi ohtlikkuse kohta pole tõendeid, siis tekib küsimus, milliseid tõendeid on Jakemenko kohta. Lang rääkis intervjuus Postimehele, et ta nägi telerist Jakemenkot ründamas Eesti suursaadikut ja seepärast jättis keelu jõusse. Uskumatu lugu – minister hindab inimese ohtlikkust telesaate põhjal, aga kapo hinnangut (Markovi kohta) ei pea millekski. Kui Lang poleks juhtunud telekat vaatama, kas ta oleks siis ka Jakemenko sissesõidukeelu tühistanud?



Niisugust juttu ajavad siis tõsistes julgeolekuküsimustes meile Eesti valitsuse liikmed. Aga kujutlegem korraks, et Markovi sissesõidukeelu oleks asendusministrina tühistanud Edgar Savisaar. Kas me usuksime siis, et ta tegi seda seepärast, et Markovi tegude kohta pole tõendeid, ehkki kapo kinnitab vastupidist?



Surve Markovi sissesõidukeelu tühistamiseks tuli Venemaalt. Kas see jõudis Langini otse Moskvast või Euroopa Liidu kaudu, pole oluline – minister teadis hästi, et keelu tühistamist soovib tegelikult Venemaa. Avalikult küberrünnakuid ja Vene võimude käitumist taunides tõstis Lang rünnakute korraldajate ees tegelikult käed üles. See ongi kogu loo tuum, mitte häma tõenditest ja tavadest. Kabinetivaikuses, 75-aastaks salastatult, lootuses, et rahvas ei saa tema otsusest teada, alistus Eesti valitsuse liige vaenlaste survele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles