Naiselik intuitsioon ja mehelik mõistus annavad kokku hää briti krimka

Jaan Martinson
, spordiajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Raamat

Millenniumivahetusajastu briti krimiromaani klassikaline esindaja – ilmselt nii tuleks tituleerida antud raamatut, kus Scotland Yardi peainspektor Duncan Kincaid ja seersant Gemma James esmakordselt lugejate ees pahasid püüavad.

Briti krimka kirjutamata reeglid pandi paika ligi sajand tagasi: kuidas lugu üles ehitada (saata keegi kahtlastel asjaoludel teise ilma ja sammhaaval, lugejale niidijuppe kätte ulatades mõrvar paljastada), keda juhtunut uurima panna (sümpaatne ja haritud tüüp, või kaks, mees ja naine), kes peab olema süüdlane (keegi raamatu põhitegelaste hulgast)... Põhireegleid on veel, aga see selleks.

Millenniumivahetuse briti krimkad erinevad eelnevaist ehk selle poolest, et uurijaid on kaks, kusjuures mõlema senine (armu)elu on lörri läinud, kuid lähenemine teineteisele toimub tasahilju. Enamasti näitab meesuurija peasuuna kätte, teeb ära suurema osa tööst, kuid just õrnem pool, tänu naiselikule intuitsioonile, pillab kõige väärtuslikemaid kilde.

Deborah Crombie hoiab traditsioonidest kenasti kinni, küll aga asetab tegelased Londonisse, mis on pisut tavapäratu, sest enamasti tehakse tapatööd külakohtades ja väikelinnades ning Scotland Yardi peamajast tulevad kõiksugu tüübid pigem külapolitseinikke segama.

Nagu selgub, on Londonis vähemalt kaks asjalikku mõrvauurijat. Kincaid elab üksi ja tema minevikust esialgu palju teada ei saa. James on kahese poisi ema, mees lasi jalga ega maksa enam ka alimente. Vaat niisugune lugu.

Aga jah, Kincaidi naaber, sümpaatne daam, kelle aeg hakkab vähihaiguse tõttu otsa saama, lahkub liigse morfiinikoguse tarvitamise tagajärjel. Kõik viitab enesetapule, kuid on anomaaliaid, mis Kincaidis kahtlusi tekitavad. Lahkunu juurest viivad niidid peotäie värvikate ja vähemvärvikate kujudeni, kellest üks süüdlaseks osutub.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles