Õpetajate Leht reedel: palk, egoism, eksamikünnis

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õpetajate Leht
Õpetajate Leht Foto: Õpetajate Leht

Reedene Õpetajate Leht kirjutab nii vajadusest langetada riigieksamikünnist, õpetajate palgast, kollektiivsest egoismist kui Kurjast Kapitalistist ja Vaesest Poisist.

Õpetajate palgatõusu koormat hakkavad kandma omavalitsused

Õpetajate Leht avaldab Tallinna, Tartu ja Pärnu haridusametite juhtide pöördumise haridusministri poole, milles nad protestivad selle vastu, et ministeerium kavatseb õpetajatele antud palgatõusulubadused täita kohalike omavalitsuste arvelt.

«Taolise palgatõusu plaani tagajärjel vähenevad paljude omavalitsuste võimalused rahastada teisi olulisi koolipidamisega seotud kohustusi, mistõttu koolide alarahastatud süveneb veelgi,» kirjutavad kolme suurema linna haridusjuhid.

«Musta stsenaariumina võidakse rahapuudusel loobuda tugispetsialistidest või vähendada nende arvu. Kindlasti ahenevad õpetajate täienduskoolituse võimalused, rääkimata õppevahenditega kindlustatusest või õppekava täitmisest.»

Haridusministeeriumi seisukohti õpetajate palgatõusu asjus selgitab haridusministeeriumi avalike suhete juht Argo Kerb.

Kuidas saada üle kollektiivsest egoismist?

Eri ainete õpetajad ei kipu enamasti koostööd tegema, vaid pigem vastanduvad üksteisele, püüdes enda ainele teiste arvelt mahtu juurde saada. Kuidas olukorda muuta, arutasid Õpetajate Lehe vestlusringis Miina Härma gümnaasiumi direktor Ene Tannberg, Tartu Ülikooli professor Edgar Kull ja õpetajate koolitaja Leelo Tiisvelt.

Internet kui peidupaik

Raivo Juurak kirjutab, et internet, millest pidi saama kõige avalikum paik meie avatud maailmas, on muutunud paljude jaoks pigem peidupaigaks.

Kuri Kapitalist ja Vaene Poiss

Ajakirjanik Rein Sikk jutustab Õpetajate Lehes mõistuloo Kurjast Kapitalistist ja Vaesest Poisist, mille lõpus küsib: kas kool peaks andma hästituunitud haridust või õpetama pigem elus hakkama saama? Või on see kõik tühi vaev ja ajaraisk, sest jobu peabki elus peksa saama ja niimoodi õppima.

Liiga kõrge eksamikünnis

2014. aasta kevadel peavad kõik õpilased tegema matemaatikaeksami, mille eksamikünnis tõuseb praeguselt 20-lt punktilt 50-le. See on vale tee, leiab aga Loo keskkooli matemaatikaõpetaja Allar Veelmaa.


 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles