MARTIN TIKK Võta naine, kui võimalik, Narvast!

Martin Tikk
, kolumnist
Copy
Üks võimsatest Narva naistest: Maria Smorževskihh-Smirnovat usaldavad nii Eesti muuseumide juhid kui ka avalikkus, erakorralisel koosolekul kinnitas tema usaldamist ka Narva muuseumi nõukogu.
Üks võimsatest Narva naistest: Maria Smorževskihh-Smirnovat usaldavad nii Eesti muuseumide juhid kui ka avalikkus, erakorralisel koosolekul kinnitas tema usaldamist ka Narva muuseumi nõukogu. Foto: Narva muuseum

«Aga Narva on ju naine,» ütles vestluskaaslane, kasutades seda argumendina, et oma kodulinna kaitsta. Varem pole ükski linn minu jaoks niimoodi inimlikku kuju ja sisu võtnud, aga Narva puhul küll. Nii on narvakad oma linnale omistanud enam traditsioonilisi naiselikke väärtusi – ilu, tasakaalukust, igas olukorras hakkamasaamist ning sihikindlust ja usku, kui on raske, kirjutab kolumnist Martin Tikk.

Narvas elab ligi 30 000 naist ja umbes 25 000 meest. See tähendab, et 8. märtsil peab iga mees kinkima lilli keskmiselt 1,2 naisele. Naiste ülekaal Narvas on kestnud juba aastakümneid ning selle juured ulatuvad Teise maailmasõja järgsesse aega, kui väga palju naisi tuli Kreenholmi tööle.

Narva linnakantselei elanikkonna perekonnaseisu ja registreerimise büroo andmetel on Narvas 01. jaanuari 2024 seisuga naisi 55 protsenti Narva elanikkonnast. Nendest omakorda 19 protsenti ehk 5669 tütarlast ja noort neidu on vanuses 1–26 aastat ja 81 protsenti ehk 23 411 naist on vanuses 27–103 aastat. Narvas elav naine on keskmiselt 51-aastane.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles