Vahur Laiapea Venemaa psühho­patoloogia valguses (10)

Vahur Laiapea
, filmirežissöör
Copy
Politsei eriüksus on vahistanud mehe, kes soovis asetada Aleksei Navalnõi mälestuseks lilli GULAGi ohvrite mälestusmärgi juurde Peterburis. Pilt on tehtud 17. veebruaril 2024.
Politsei eriüksus on vahistanud mehe, kes soovis asetada Aleksei Navalnõi mälestuseks lilli GULAGi ohvrite mälestusmärgi juurde Peterburis. Pilt on tehtud 17. veebruaril 2024. Foto: Dmitri Lovetski / AP / Scanpix

Nõukogude Liidu järgse Venemaa alatus ja kurjus peidab end kommunismi ajal läänemaailma elanike seas saavutatud poolehoiu taha ja oskab seda ülihästi ära kasutada, kirjutab filmirežissöör Vahur Laiapea.

Aastatel 1949–1974 ilmus Pariisis vene emigrantide väljaanne «Taassünd» («Возрождение»). Selle 9. numbris aastast 1949 on ära trükitud artikkel «Bolševism psühhopatoloogia valguses», mis sisaldab initsiaalide I. S. all kirjutanud psühhiaatriaprofessorist vangi nähtud õudusi GULAGi Karjala laagrites.

Selle pseudonüümi all kirjutas suure tõenäosusega professor Ivan Solonevitš, kellel hiljem õnnestus põgeneda Medvežjegorskist Soome. Tema mälestused on publitseeritud ka Boriss Kamovi toimetatud raamatus «Spioon» (Moskva 1993). Käesoleva loo autori käsutuses on paraku vaid netist leitud tekstikatked. Sealt on pärit ka viited algmaterjalidele.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles